Novice
05. december 2015
Križ svetovnega dneva mladih V petek, 4. in soboto, 5. decembra, je bil pred oltarjem bazilike Marije Pomagaj na Brezjah izpostavljen križ svetovnega dneva mladih.

Svetovni dan mladih bo potekal od 20. do 31. julija 2016 v mestu Krakov na Poljskem. Geslo srečanja je »Blagor usmiljenim, zakaj ti bodo usmiljenje dosegli.« (Mt 5,7).
Zavetniki in priprošnjiki srečanja mladih sta sveti Janez Pavel II. ter sveta Favstina Kowalska. Janez Pavel II. je vedno v svojem srcu imel poseben prostor za vse mlade, tudi za Poljsko; bil je predan Božjemu usmiljenju, ki ima v deželi svoje korenine. Za Svetovni dan mladih 2016 bo posredoval na prav poseben način. Sestri Favstini je dal Jezus možnost razglašanja resnice svetu o Božjem usmiljenju: skozi svoje življenje, molitve, besede in dejanja. Pobožnost k Božjemu usmiljenju je tudi pomemben del priprave na Svetovni dan mladih 2016.

V letu priprave na svetovni dan mladih Krakov 2016 križ roma po vseh slovenskih dekanijah. Križ je bil izročen mladim s strani nadškofa Stanislava Zoreta na Stični mladih 2015; sprejeli so ga mladi iz Vipavske dekanije. Po Sloveniji bo potoval do sredine maja 2016.

Namen romanja križa je mlade povezati v romarsko občestvo. Križ bo z Brezij romal naprej v dekanijo Tržič.

Pripravila: AEF

Fotografije