Novice
26. december 2015
Jaslice v baziliki Marije Pomagaj Postavljanje jaslic ima visok, svet pomen. Z njim želimo oživiti božično skrivnost v človeških srcih. Jaslice naj pomagajo, da se Kristus ob vsakem božiču v nas znova rodi.

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah smo letos v jaslice postavili figure, narejene v znani bavarski vasici Oberammergau. Lesene figure, visoke kar 80 cm, so delo umetnikov družine Klucker, ki že več generacij goji tradicijo izdelovanja lesenih jaslic. Izrazi na obrazih tako svete družine kot tudi ostalih figur odražajo neverjetno milino, ustvarjeno s pomočjo skrbnih in natančnih potez mojstrov, ki so jih ustvarili.

Ob sveti družini, ki predstavlja bistvo in jedro jaslic, smo letos v jaslično postavitev vključili tudi nekaj novih elementov premikajočih jaslic. Ob bližnji znamenitosti, blejskem jezeru, otoku in gradu, smo postavili domačijo, v kateri se odvijajo predstavitve domačih obrti: podkovanje konja, peka kruha, žaganje drv, izdelovanje masla ter košnja trave.
Idejna zasnova postavitve jaslic je delo Tonija Jakliča, pri postavitvi pa sta mu pomagala tudi br. Damjan Kern in Frenk Jakopič. Figure v domačiji in domačijo je izdelal Matjaž Ogrinec.

Vljudno vabljeni na ogled zanimive jaslične postavitve.

Pripravila: AEF

Fotografije