Novice
25. december 2015
"Kjer se rodi Bog, se rodi upanje." So besede, ki jih je, med današnjim opoldanskim nagovorom "Mestu in Svetu" na trgu sv. Petra, dejal papež Frančišek.

“Ta dan se je iz Device Marije rodil Jezus, Odrešenik. Jaslice nam dajo videti »znamenje«, ki nam ga je dal Bog: »Dete, povito v plenice, položeno v jasli« (Lk 2,12). Kot betlehemski pastirji pojdimo tudi mi pogledat to znamenje, ta dogodek, ki se vsako leto obnavlja v Cerkvi. Božič je dogodek, ki se obnavlja v vsaki družini, v vsaki župniji, v vsaki skupnosti, ki sprejme Božjo ljubezen, ki se je učlovečila v Jezusu Kristusu. Kot Marija tudi Cerkev vsem pokaže to Božje »znamenje«: Dete, ki ga je ona nosila pod srcem in ga rodila, ki pa je Sin Najvišjega, ker prihaja »od Svetega Duha« (Mt 1,20). Zato je on Odrešenik, ker je Jagnje Božje, ki nalaga nase greh sveta (prim. Jn 1,29). Skupaj s pastirji pokleknimo pred Jagnje, počastimo Božjo Dobroto, ki se je učlovečila, in pustimo, da solze kesanja napolnijo naše oči in umijejo naše srce.” Je še nadaljeval papež Frančišek.

Tudi v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je bilo danes slovesno, še posebej pri sveti maši ob 11.30, ko je slovesno zlato mašo obhajal dr. Edo Škulj. Vabilu na zlato mašo so se odzvali njegovi številni prijatelji, znanci in sorodniki ter farani župnije Škocjan pri Turjaku. Združeni zbor te župnije je tudi obogatil sveto mašo s petjem in glasbo.
Dr. Edo Škulj je novo mašo daroval prav na božič, leta 1965, zlato mašo pa je želel obhajati pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Pridružili so se mu duhovniki, zlatomašni pridigar pa je bil msgr. Franci Petrič, arhidiakon IV. arhidiakonata, ki obsega Dolenjsko in Notranjsko.

Dr. Edo škulj se je po drugi svetovni vojni skupaj s straši izselil v Argentino, v Buenos Aires. Tam je po maturi študiral teologijo in bil leta 1965 posvečen. Nato je študiral na Papeškem inštitutu za cerkveno glasbo v Rimu in leta 1972 promoviral z disertacijo o Stanku Premrlu. Po triletnem delovanju v Frankfurtu je bil v Ljubljani imenovan za stolnega vikarja in organista za ljudsko petje. Od leta 1985 je bil zunanji sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2005 je bil imenovan za častnega kanonika stolnega kapitlja. Istega leta se je vsem službam odpovedal in bil imenovan za župnika v Škocjanu pri Turjaku s soupravo Turjaka. Zaradi bolezni se je letos odpovedal službi župnika in prebiva v duhovniškem domu.

Ob začetku svete maše je prisotne v imenu Frančiškanskega samostana Brezje nagovoril p. Tadej Inglič, ob zaključku svete maše pa izrekel voščilo ob današnjem prazniku.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Pridiga msgr. Francija Petriča

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije