Novice
24. december 2015
"Dete nam je rojeno ... oblast je na njegovih ramah." Praznik Jezusovega rojstva je za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu. Sveti večer smo v bazilike Marije Pomagaj na Brezjah praznovali z dvema svetima mašama.

Ob družinski polnočnici ob 18. uri je baziliko Marije Pomagaj napolnil otroški živžav, v nestrpnem pričakovanju deteta Jezusa v jaslicah. Pred sveto mašo so otroci z Brezij in okolice, pod vodstvom Metke Magdič, s pesmijo, glasbo in besedo predstavili božično zgodbo in tako na lep način prisotne uvedli v sveti večer. P. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, ki je vodil družinsko polnočnico, je v pridigi nagovoril otroke in jih povprašal, kdo je moral priti k Mariji, da je ona potem lahko rodila Jezusa. Po nekaj sramežljivih šepetajočih odgovorih so se otroci ojunačili in navdušeno odgovarjali na vprašanja, ki jih je postavljal p. Robert. Na vprašanje, če želijo videti angela, ki se je prikazal Mariji, so seveda vsi pritrdili. In tako se jim je izza oltarja prikazal nadangel Gabrijel.

Družinska sveta maša je v baziliki, polni otrok, minila v čudovitem radostnem vzdušju in naznanila vesel večer, poln pričakovanja Gospodovega rojstva. Polnočno mašo v baziliki je vodil rektor brezjanske bazilike Marije Pomagaj, dr. p. Robert Bahčič, pel je brezjanski pevski zbor, pod vodstvom Alene Likozar.
P. Robert je v nagovoru opozoril na tri velike lastnosti, ki jih ima Bog in nam to na božični praznik vsako leto ponovno želi pokazati in poudariti:
Bog ima rad vse ljudi, brez razlike. To je še posebej pokazal ob rojstvu svojega Sina. Mi pa smo glede tega velikokrat nemočni, revni. V naših družinah potrebujemo te ljubezni, radosti, ki nas mora napolnjevati.
Z Jezusovim rojstvom v hlevu Bog začne osvajati svet z ljubeznijo in ne z orožjem. Iz majhnega hlevčka Bog začne osvajati svet in to je edino kraljestvo, ki se je na tak način začelo širiti na zemlji in do danes ni propadlo. Tudi naša naloga je, da če želimo, da bo nekaj ostalo, mora to imeti korenine v ljubezni.
Da Bog še ni obupal nad človekom in še vedno prihaja k nam, nas nagovarja in nas čaka.

“Bog je ljubezen, in tisti, ki ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem.” (1 Jn 4,16)

Ob zaključku svete maše je p. Robert Bahčič številnim prisotnim vernikom, v imenu samostanske družine in sodelavcev Slovenskega Marijinega svetišča, zaželel blagoslovljene božične praznike, polne ljubezni in medsebojnega razumevanja.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije