Novice
28. november 2015
Zahvalna maša za 21 let Radia Ognjišče V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl daroval sveto mašo v zahvalo za 21 let Radia Ognjišče.

Danes, 28. novembra, Radio Ognjišče praznuje 21. rojstni dan. Uvod v praznovanje je bil koncert, ki so ga v nedeljo, 22. novembra, pripravili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, vrhunec pa je praznovanje doseglo z današnjo praznično zahvalno sveto mašo.
V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah se je že ob 11. uri k molitvi zbralo veliko število romarjev, poslušalcev Radia Ognjišče. Somaševanje slovesne svete maše ob 12. uri je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Ob številnih duhovnikih so somaševali tudi ustanovitelj in direktor Radia Ognjišče, msgr. Franc Bole, glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče, msgr. Franci Trstenjak ter rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič.
Nadškof Cvikl je v pridigi opozoril na pomen poslanstva Radia Ognjišče: »Bogu danes izražamo hvaležnost za prisotnost Radia Ognjišče v našem slovenskem prostoru in kulturi. Snovalci in sodelavci radia Ognjišče so od vsega začetka radia, kazali pot evangelija in s tem prinašali Jezusovo sporočilo upanja in ljubezni. To je velik in resničen Božji dar in blagoslov za našo domovino in naš narod, še prav posebej za Cerkev na Slovenskem, saj verni preko oznanjevanja radia doživljamo Božjo bližino in medsebojno povezanost.«
Nadškof Cvikl se je radijskim sodelavcem zahvalil za vztrajnost in zvestobo zaupanemu poslanstvu. Že od vsega začetka kažejo pot evangelija in s tem prinašajo Jezusovo sporočilo upanja in ljubezni.

Ob koncu svete maše se je msgr. Franci Trstenjak zahvalil najprej gospodu nadškofu za darovanje zahvalne svete maše in nato vsem poslušalkam ter poslušalcem, ki podpirajo delo Radia Ognjišče.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

V nadaljevanju lahko preberete pridigo mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla v celoti:
Spoštovani g. direktor Radia Ognjišče msgr. Franc Bole, glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak, dragi sodelavci, dragi prijatelji in dobrotniki radia Ognjišče, vsi, ki ste zbrani tukaj v bazilik Matere Božje na Brezjah in vsi, ki ste z nami povezani preko radijskih valov!
Zbrali smo se k sv. daritvi na zadnji dan cerkvenega leta in ob 21. rojstnem dnevu radia Ognjišče. Bogu se želimo zahvaliti za dar, ki ga Radio ognjišče predstavlja za naš slovenski prostor.
Božja beseda nam pravi, da ima naša zgodovina, ki jo dostikrat zaznamuje sovraštvo, surovost, zlaganost, zvijačnost, in še bi lahko naštevali, svoj konec. Na koncu zgodovine bo zavladala svetost, ki pa prihaja od Boga Najvišjega.
Zelo konkreten v tem smislu je evangeljski odlomek, ki ima v mislih logiko tega sveta, kjer je ves poudarek na sedanjem trenutku, na hrani, pijači, na uživanju. Kakor, da bi obstajalo samo to življenje in je zato potrebno tostransko življenje, kar najbolj izkoristiti. Evangelij tako opozarja na zanke, v katere se lahko človek v tem življenju hitro ujame: lahko sta to hrana in pijača, lahko je porabniška miselnost, pehanje za denarjem, iskanje ugodnosti in pravic na račun drugega in še marsikaj …
Naše življenje pa je v resnici romanje v večnost in pričakovanje drugega Gospodovega prihoda. Zato naj bi zemeljsko življenje jemali, kot čas danih možnosti za uresničevanja evangeljskih vrednot.
Danes živimo v družbi, ki jo zaznamuje soočanje in srečevanje različnih miselnih tokov in vrednot. Mnogi doživljajo to, kot nekaj nepreglednega, kot nered, kaos v katerem se več ne znajdejo. Zato se večkrat ljudje čutijo izgubljene in iščejo pot iz takšne zmedene situacije.
Prvi kristjani so živeli v podobnem okolju. V družbi so bili manjšina in rimski zakoni so bili večkrat v čistem nasprotju z evangelijem. Imeli so pa eno: živo so doživljali bližino Vstalega in dar Božjega Duha, ki jim je v težkih trenutkih dajal moč ter jih navdihoval pri njihovih odločitvah.
Zadnji dan cerkvenega leta nas tako vabi k odgovornosti, da nebi postali jetniki logike tega sveta, saj ima naše zemeljsko romanje in vsa človeška zgodovina svoj cilj, kateremu se smemo bližati polni upanja. Ob koncu časov nas vse pričakuje Bog, in nas vabi, da se mu že v tem življenju izročimo in vanj postavimo svoje upanje.
Svet, zgrajen na denarju, dobičku, moči, tudi za ceno nepoštenosti in zločinov, takšen svet, čeprav smo se morda naj navadili, je obsojen na konec. Pred nami se rojeva drug svet. Svet, ki je Božji in je večen. Vsak od nas je poklican da prispeva svoj delež pri rasti tega novega sveta. To hkrati pomeni za nas vabilo, da bi na vse stvari gledali v božji luči, se pravi z vero v Boga, ki nas je poklical v bivanje, ki nas vodi po življenjski poti in nas, kadar zaidemo, vedno znova vabi in po spravi z njim tudi sprejema nazaj na pravo pot.
Za nas je tolažilno in pomembno, da verujemo v Božjo navzočnost, predvsem pa da verujemo, da bo na koncu vendarle zmagalo dobro. To hkrati pomeni, da ljudje nismo prepuščeni silam zla in kaosa, da nismo prepuščeni samemu sebi, ampak nas spremlja ljubeča roka Njega, ki ljubeznivo bedi nad vsakim od nas.
Bogu danes izražamo hvaležnost za prisotnost Radia Ognjišče v našem slovenskem prostoru in kulturi. Snovalci in sodelavci radia Ognjišče so od vsega začetka radia, kazali pot evangelija in s tem prinašali Jezusovo sporočilo upanja in ljubezni. To je velik in resničen Božji dar in blagoslov za našo domovino in naš narod, še prav posebej za Cerkev na Slovenskem, saj verni preko oznanjevanja radia doživljamo Božjo bližino in medsebojno povezanost.
Hvala vodstvu in vsem sodelavcem Radia Ognjišče, da vztrajate in ostajate zvesti poslanstvu, kateremu se je Radio Ognjišče zavezal ob svoji ustanovitvi. Vztrajati, pomeni ostati trden, trden in pokončen kljub kdaj nenaklonjenim vetrovom ter glasnemu ali tihemu nasprotovanju. Prav zaradi vaše pokončnosti in doslednosti v službi resnice ste v slovenskem prostoru prepoznavni in cenjeni. Hvala vsem, ki oblikujete oddaje v Duhu evangeljskih vrednot in na način, ki je današnjim ljudem blizu, da ga človek razume in ga lahko sprejme.
Svet je danes preplavljen z množico informacij. Mnoge v svet poslane informacije si med seboj nasprotujejo. Nekateri pošiljajo v svet enostranske informacije, ker za njimi stojijo različni lobiji, ki na ta način širijo svojo miselnost in kdaj tudi namerno delajo zmedo. Ljudje ob tem upravičeno postajamo nezaupljivi, razočarani, saj se včasih zdi, kot da povprečen človek ostaja nemočen, da bi zvedel, kaj je resnica. Mnogi se zaradi tega začno zapirati in umikati v svoj svet ter niso več pripravljeni več aktivno delovati in sodelovati.
Radio Ognjišče želi človeka usmeriti na pot iskanja resnice, ob tem pa vlivati človeku pogum, zaupanje in življenjsko moč.
Hvala, dragi sodelavci radia, da ste mnogokrat glas tistih, ki nimajo glasu, ali so na kakršen koli način odrinjeni na rob družbe. Še posebej ob tem mislim na starejše, bolnike, invalide.
Hvala tudi da ostajate zvesti in si prizadevate za ohranitev vrednote družine. Za našo srečno prihodnost je tako zelo pomembno, da družinska skupnost ostane varen in trden dom, kraj, kjer se bodo otroci učili zaupanja v materinem naročju in ob očetovi rami. Spoštovati vrednoto naravnega družinskega življenja je najdragocenejša dota staršev za otrokovo življenje in za rast v solidarnosti in odgovornosti.
Ob tem pa ste vedno bolj tudi glas mladih, vseh tistih ki iskreno in odgovorno iščejo pot v samostojno življenje in se usposabljajo za prevzemanje odgovornih vlog in nalog v naši družbi in Cerkvi. Tako je cilj Radia Ognjišče odprtost do vseh ljudi. Mnogim je program vašega radia redni spremljevalec preko dneva mnogim pa tudi krajša dolge nočne ure.
Mnogi poslušalci povedo, da radio Ognjišče sprejeli za svoj radio, kjer se v programu radia preprosto prepoznajo, saj je v programu posredovana bogata kulturna in cerkvena dediščina.
Ob 21- letnici radia iskreno čestitam vodstvu in vsem sodelavcem v svojem imenu in imenu vseh poslušalcev. Spodbujam vas in molim, da boste ostali tudi še naprej glasniki veselega evangeljskega sporočila ter prinašalci resnice in upanja.
Radio Ognjišče postaja velika družina. Tej družini pripadate najprej vsi odgovorni pri radiu, ki z velikim zagonom, odgovornostjo in veseljem ustvarjate oddaje. Na drugi strani pa tej družini pripadajo poslušalci, ki se čutijo po vas nagovorjene in jih vaše besede odpirajo za Boga in poglabljajo vero.
Za mnoge ste smerokaz in vodnik, za druge prijatelj in tisti, ki ga ne razočara.
Ostanite še naprej prinašalci tistih pravih besed, ki ostanejo, ki edine lahko obrodijo svoj sad in prinašajo Božji blagoslov!
Naj vas pri tem vašem pomembnem in odgovornem delu še naprej spremlja milost Božjega blagoslova varstvo Božje Matere Marije, h kateri sodelavci tako radi poromate in jo častite.
Amen.

nagovor mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije