Novice
21. november 2015
"Dolino stiske naredim za vrata upanja." (Oz 2,17) V času obiska v Sloveniji je gospa Bernadette Goulding, voditeljica duhovnih vaj »Rahaelin vinograd« za žene, može in družine, ki so bili prizadeti zaradi splava, priromala tudi k Mariji Pomagaj na Brezje.

Bernadette Goulding iz Corka na Irskem nam je v pogovoru spregovorila o svoji izkušnji travme in trpljenja, ki ga je prestajala več let kot posledico splava. “Splav je spremenil moje življenje. Pred splavom mi nihče ni povedal, koliko bom trpela in žalovala za izgubo svojega otroka. Noben ni omenjal ničesar o čustvenih brazgotinah, ki jih bom nosila s seboj od tistega dne naprej …” Bernadette je podelila tudi svojo izkušnjo vodenja duhovnih vaj »Rahelin vinograd« za ženske in moške, ki trpijo za posledicami splava.

Duhovne vaje »Rahelin vinograd« (Rachel’s Vineyard) je v ZDA zasnovala dr. Theresa Burke. So intenziven proces čustvenega in duhovnega zdravljenja. Rana splava je zapletena in travmatična izkušnja žalovanja in izgube. Zdravljenje posamezniku omogoči varno potovanje v središče te bolečine in vodi k spravi z Bogom, seboj, splavljenim otrokom in drugimi. Rahelin vinograd ima več kot 700 duhovnih vaj letno, potekajo v več kot 80 državah, številne pa so v nastajanju, med drugimi tudi v Sloveniji.

Papež Frančišek je odločil, da bodo v jubilejnem letu usmiljenja odvezo za greh splava lahko podeljevali vsi duhovniki, predvsem tistim, ki so ga povzročili in s skesanim srcem prosijo odpuščanja. Pri tem duhovnike vabi, naj se na to veliko nalogo pripravijo tako, da bodo znali s svojimi besedami sprejemati na pristen način. Obenem pa naj pomagajo k razumevanju storjenega greha ter usmerjanju resničnega spreobrnjenja, da bi spovedanci dosegli in sprejeli resnično in velikodušno odpuščanje Očeta, ki vse prenavlja s svojo prisotnostjo.

»Komurkoli, ki se kesa, Božje odpuščanje ne more biti odklonjeno, še posebej kadar z iskrenim srcem pristopi k zakramentu spovedi, da bi dosegel spravo z Očetom.« (papež Frančišek)

Gospa Bernadette Goulding bo svoje pričevanje predstavila na Nikodemovih večerih v Ljubljani in Mariboru (23. in 24. november).

Pripravila: AEF

Fotografije