Novice
14. november 2015
Romanje po Dolenjski Pevci, pritrkovalci in drugi sodelavci svetišča na Brezjah smo danes pod vodstvom dr. p. Roberta Bahčiča poromali po Dolenjski.

Že tretje leto zapored je dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, za pevce, pritrkovalce in druge sodelavce svetišča organiziral romanje. Tokratno romanje je bilo namenjeno odkrivanju božjih poti Dolenjske, hkrati pa je bilo romanje namenjeno tudi spoznavanju samega sebe in sopotnikov. Vse skupaj je oblikovalo novo izkušnjo, ki nas bogati v medsebojnem sobivanju.
Prva postojanka današnjega romanja je bil Zaplaz pri Čatežu, ki je eno od petih pomembnih Marijinih svetišč v Sloveniji. Na 544 m visokem hribu nas je pričakala s soncem obsijana cerkev Marije pomočnice.
Romarska cerkev na Zaplazu je tudi kraj, kjer počivajo posmrtni ostanki blaženega Alojzija Grozdeta, kateremu smo posvetili današnjo sveto mašo. Sveto mašo je daroval p. Robert, tamkajšnji župnik Marko Japelj pa nam je predstavil zgodovino Marijinega svetišča. Ob letošnji 70. obletnici konca druge svetovne vojne so pred cerkvijo postavili spravni križ z urno, v kateri je prst iz 31 krajev doma in po svetu, kjer so v času vojne trpeli in umirali Slovenci, ne glede na ideološko prepričanje.
Ko je sonce že deloma razkadilo jutranje oblake, smo se odpravili proti Pleterjam, kjer smo si ogledali kartuzijo. Kartuzijo je v začetku 15. stoletja ustanovil Herman II. Celjski in je danes edina delujoča kartuzija na slovenskem (kartuzije so bile še v Žičah, Jurkloštru in Bistri). Kartuzijanski meniški red velja za enega najbolj strogih, hkrati pa je pleterski samostan poznan po proizvodnji vina, žganja, medu in sadja. Današnja podoba samostana je stara dobrih 100 let, od prvotnega samostana pa se je ohranila gotska cerkev in del križnega hodnika. Poleg samostana se nahaja tudi muzej na prostem, kjer so nam predstavili življenje in delo na kmetiji dolenjske pokrajine pred 200 leti.
Odkrivanje in spoznavanje božjih poti Dolenjske smo zaključili ob kosilu in klepetu.

Pripravila: Nina Klisarič

Fotografije