Novice
04. oktober 2015
"Frančišek, ubog in ponižen, gre bogat v nebesa. Častijo ga z nebeškimi slavospevi." S slovesno sveto mašo, ki jo je vodil frančiškanski provincialni minister p. Marjan Čuden smo danes na Brezjah praznovali god svetega Frančiška Asiškega.

Prva nedelja v oktobru ali rožnovenska nedelja je za Slovensko Marijino svetišče na Brezjah posebnega pomena: poleg tega, da praznujemo god svetega Frančiška Asiškega, ustanovitelja treh redov, obeležujemo tudi 115. obletnico posvetitve bazilike Marije Pomagaj ter 27. obletnico razglasitve bazilike.
Slovesno somaševanje na trgu pred baziliko je ob 10. uri vodil frančiškanski provincialni minister p. Marjan Čuden. Ob njem je somaševal tudi rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, ki je v uvodnem nagovoru pozdravil romarje ter poudaril pomen današnjega praznika tako za Brezje kot tudi za celotno našo domovino.
Provincialni minister Slovenske frančiškanske province svetega Križa, p. Marjan Čuden, je v pridigi spregovoril o povezavi Božje Matere Marije in Frančiška Asiškega. Oba sta sprejela Božji klic in mu ne glede na vse, sledila s ponižnostjo in velikim veseljem. Marijino veselje najbolje izkazuje njena hvalnica Magnificat:
»Moja duša poveličuje Gospoda
in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku,
kajti ozrl se je na nizkost svoje služabnice.” (Lk, 1, 46-48).

Prav tako je sveti Frančišek pel hvalnico stvarstvu, Sončno pesem:
“Najvišji, vsemogočni, dobri Gospod,
tebi hvala, slava in čast in ves blagoslov.
Tebi, najvišjemu, edinemu pristoji
in nihče ni vreden tebe imenovati.”

Mariji je v Sloveniji posvečenih veliko cerkva, od začetka naše zgodovine je povezana z našim narodom; pri Mariji Sveti na Gosposvetskem polju je bilo cerkveno središče Karantanije ter izhodišče za pokristjanjevanje Slovanov. Tudi romarski zapisi pri Mariji Pomagaj pričajo o pomenu Božje Matere v življenju slovenskega človeka. Največ zapisov pri Mariji Pomagaj, kot je po knjigi zgodovinarja Jožeta Dežmana povzel p. Marjan Čuden, je povezanih s priprošnjami za družino. Zato je še toliko bolj primerno, da na Brezjah z molitveno uro za življenje in sveto mašo danes popoldan ob 16. uri začenjamo teden za življenje.

Ob zaključku svete maše je še sledil blagoslov z relikvijami svetega Frančiška.

Pripravila: AEF

Pridiga provincialnega ministra, p. Marjana Čudna

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije