Novice
27. oktober 2015
Duh Assisija - molitev za mir in pravičnost Svetovnemu dnevu molitve za mir in pravičnost, ki poteka že od leta 1986, smo se pridružili tudi romarji v Assisiju.

27. oktobra 1986 je tedanji papež, sveti Janez Pavel II., v Frančiškovo mesto Assisi povabil skoraj vse predstavnike religij, da bi v mestu velikega svetnika skupaj molili za mir. Na grob sv. Frančiška je molitev za mir privabila več kot 150 različnih verskih voditeljev. Preko njih se je takrat v molitvi za mir združilo skoraj štiri milijarde ljudi.
V Sloveniji že od vsega začetka uresničujemo to naročilo in skupaj z mnogimi verniki in našimi škofi molimo za mir v Duhu Assisija. Ta dan je še posebej zaznamovan z molitvijo, postom in romanjem. In tako smo se v tem tednu v Frančiškovo mesto Assisi podali tudi romarji, združeni iz različnih skupnosti, kjer delujejo frančiškani: Brezij, Kamnika in Kopra. Pod vodstvom gvardijana Frančiškanskega samostana Brezje, dr. p. Roberta Bahčiča in duhovnim spremstvom p. Tadeja Ingliča ter p. Borisa J. Markeža, imamo privilegij spoznavati kraje, povezane z delom in življenjem svetega Frančiška.

Na današnji praznični dan, ko v vesoljni Cerkvi molimo za mir, smo imeli še prav poseben blagoslov, da smo lahko v baziliki svete Marije Angelske v Porciunkuli prisostvovali 29. obletnici Duha Assisija.
Na istem mestu, kot je 27. oktobra 1986 sveti Janez Pavel II. s predstavniki drugih religij molil za mir, smo tudi mi, združeni s številnimi romarji, molili za mir v težkih časih, ki pestijo naše dežele. Vsi skupaj in vsak posameznik smo pozvani, da prižgemo lučko, ki bo razsvetljevala najprej nas same in ob tem še naše okolje in ljudi, ki nas obkrožajo.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije