Novice
20. oktober 2015
Smrtni dan božjega služabnika Antona Strleta Na današnji dan pred 12 leti je umrl duhovnik, teolog, prevajalec Anton Strle.

Anton Strle se je rodil 21. januarja pred stotimi leti v vasi Osredek nad Cerknico. Po škofijski klasični gimnaziji in študiju na teološki fakulteti, je bil leta 1941 posvečen v duhovnika. Po vojni je bil trikrat zaprt, a tudi med zaporom in prislnim delom, ni nikoli pozabil na molitev in študij. Leta 1958 je postal predavatelj na Teološki fakulteti, kjer je svoje znanje prenašal na mlajše rodove do upokojitve. V vmesnem času se je posvečal tudi pastoralnemu delu. Življenjski opus Antona Strleta je bogat: napisal je 45 knjig in teoloških razprav, prevedel je 36 del.

Strle je bil velik častilec božje Matere Marije. Posvetitev Mariji je tvorila temeljni okvir Strletovega življenja. Preko te posvetitve je ljudem prinašal Odrešenika, kakor je to počela Marija. Tudi Strle Marijo imenuje Mati Cerkve, a ne le Cerkve, ampak tudi vsakega izmed nas. Ob osamosvojitvi Slovenije in posvetitvi države in naroda Mariji na praznik Marijinega vnebovzetja 1992. leta, je Strle za tednik Družina zapisal besede: »Ko smo s samostojno državo Slovenci obrnili povsem novo stran v zgodovini našega naroda in s tem tudi naše vernosti, si želimo, da bi Marija še močneje stopila v to zgodovino, da bi ljudje trdneje in popolneje hodili po poti tiste modrosti, ki jo je odprl in jo vedno znova odpira Jezus, učlovečena modrost. Zato je primerno, da se v tem pomembnem trenutku svoje zgodovine izročimo Marijini materinski ljubezni, da se ji posvetimo.« (povzeto po članku Dejanje izredne pomembnosti – posvetitev Mariji avtorja Andreja Lažeta, objavljen v reviji Marija, september 2015)

V letu, ko obeležujemo stoto obletnico njegovega rojstva, so januarja v Slovenskem narodnem Marijinem svetišču na Brezjah v njegov spomin potekali Brezjanski pogovori 2015: Božji služabnik Anton Strle – z geslom „Povsod Boga!“

Pripravila: NK

Fotografije