Novice
18. oktober 2015
»Dobri ljudje obstajajo in verjamejo v človeka, mu pomagajo in ga ljubijo.« Osrednji gost današnje Misijonske nedelje je bil Pedro Opeka.

Danes je pri Mariji Pomagaj na Brezjah potekala slovesnost ob Misijonski nedelji. Ob 15.00 uri se je pričela molitvena ura, ki sta jo vodila p. Leopold Grčar in Slavko Kalan, župnik iz Velesovega. Skupaj z verniki, zbranimi v baziliki, sta molila za vse misijonarje in misijone po svetu.

Po molitveni uri je sledila sveta maša, ki jo je daroval Stane Kerin, direktor Misijonskega središča Slovenije, somaševala pa sta Tomaž Kerin in Pedro Opeka, oba misijonarja na Madagaskarju, ter drugi misijonarji in duhovniki.
Pedro Opeka je v uvodu svoje pridige pozdravil vse romarje, vernike in sošolce, brate duhovnike ter ob tem poudaril, da ni važna naša starost, ampak starost našega duha. Ta pa, je dejal Opeka, se nikoli ne postara in nikoli ne posivi.
»Navdušen sem, da lahko današnji dan praznujem skupaj z vami in brati, tu pri Mariji Pomagaj. Evharistija je veselje, ki jo praznujemo, ker slavimo Jezusa, ki je za nas vstal od mrtvih. In ko gremo od svete maše, moramo biti veseli. Tako veselje, to vaše veselje, potrebujemo tudi mi duhovniki, misijonarji za svoje delo, « je dejal Opeka.
»Misijonarji s svojimi besedami in deli ne prinašamo le Božje besede, prinašamo napredek, šole, bolnice. A tega ne moremo narediti brez vas ter vaše in naše ljubezni do Boga. Naša dolžnost je, da pomagamo ljudem, ki nimajo, ne morejo, ki ne znajo. Vse kar damo se nam vrne, vse kar dajemo tudi prejmemo.«
Pedro Opeka je svojo pridigo zaključil z besedami: »Dragi prijatelji, romarji, duhovniki, pojdimo naprej, naše poslanstvo mora biti veselje. Kristus je zmagal in mi vsi smo Kristusovi misijonarji. On je naše življenje, naša sreča, z nami hodi, nas vodi, on je naša pot, pot vseh dobrih. Drug drugemu pomagajmo in molimo, da bomo vztrajali na tej poti, da bomo našli čas za molitev in veselje. Amen.«
Opeka je v svoji pridigi na kratko opisal tudi začetek svojega misijonarskega dela (leta 1970 je prvič prišel na Madagaskar) in njegovo sedanje življenje na tem afriškem otoku, ob koncu pa se je zahvalil vsem, ki so že darovali za kristjane na Madagaskarju in vsem, ki še bodo.

Naj vam besede misijonarja Pedra Opeke ne vzamejo poguma, temveč dajo moči, saj že majhna dejanja, nasmeh, lepa beseda, spreminjajo svet in nas na bolje. Njegova dejanja v misijonu pa naj nam bodo zgled, da tudi sami v svojem okolju poskušamo biti vsak dan majhni misijonarji dobrih del.

Glasbeno je današnjo sveto mašo popestrilo okoli 80 pevcev pod vodstvom Marka Petroviča.

Pripravila: NK

Pridiga Pedra Opeke na Misijonski nedelji

Pridiga Pedra Opeke na Misijonski nedelji
Prenesi MP3 datoteko

Fotografije