Novice
27. januar 2015
"Kdor namreč spolni Božjo voljo, ta mi je brat in sestra in mati." Današnji evangelij nam prinaša naročilo, ki ga premalo upoštevamo.

To, kar dela človeka velikega pred Bogom, ni poklic, stan, položaj ali bogastvo, ampak ponižna zvestoba pred Njim. Lahko je duhovnik, mož, žena ali samski, največji revež ali mogočni kralj. Svetniki rastejo iz vseh družbenih slojev. Pred Bogom nas dela velike skladnost naše volje z Božjo voljo. Tako. Program imamo. Marija nas podpira in prosi za nas. Pogumno naprej, naš cilj je živi Bog. Amen.

Ob besedah o svetništvu in svetnikih p. Polikarpa Broliha danes obhajamo god svete Angele Marici, ustanoviteljice uršulink. Svetnica je bila tesno povezana s frančiškani in v nekem obdobju svojega življenja tudi z romanji.

Ko je bila Angela v najstniških letih, so ji v kratkem času umrli sestra in starši. Kot mlado dekle se je povezala s frančiškani, vstopila v frančiškanski tretji red in dosegla pri sorodnikih, da je lahko ostala samska. Sur Anzola, tako so jo klicali kot tretjerednico, je s svojo vedrino živela privlačno in svežo duhovnost, drugačno večine duhovnih sodobnikov, ki so dajali težo mrtvenju in zatajevanju. Sicer je bila znana po strogih asketskih vajah in radikalnem uboštvu, vendar pa je bila v stikih z ljudmi izrazito topla, človeška in polna nalezljivega upanja. Z vsem svojim živim žarom je odkrivala ljudem svetlo plat krščanstva … Živela je pristen in osrečujoč odnos z Bogom in k temu pomagala tudi drugim.

Sodobniki so jo klicali Suor Madre. Ker je bila spoštljiva do vsakogar in je upoštevala dostojanstvo posameznika, so se okrog nje zbirali ljudje različnih slojev.

Svoje življenje je posvetila karitativni dejavnosti. Več o njenem življenju in delu si lahko preberete na spletni strani uršulink. Njihova ustanoviteljica je bila tudi romarica, saj je v nekem obdobju svojega življenja zelo rada in veliko romala. Po vrnitvi z romanja po Palestini je ustanovila ženski red uršulink, ki se tako imenujejo po svoji zavetnici, sveti Uršuli.

Za blagoslovljen dan in živo prizadevanje za svetost se priporočamo ljubeči priprošnji naše Matere, ki jo na Brezjah častimo kot Marijo Pomagaj. Mir in dobro.