Novice
23. januar 2015
Četrtek tedna za edinost "Usmiljenje in zvestoba se srečujeta," smo slišali v današnjem psalmu. Pri poldeveti sveti maši v brezjanski baziliki smo prosili za edinost.

“Kristjani imamo skupen evangelij, krst, vero v večno življenje, pa smo kljub temu ločeni. Zato tudi pri tej maši prosimo za edinost,” je uvodoma dejal p. Polikarp Brolih.
Pri pridigi je p. Polikarp razmišljal o dveh poudarkih današenjega evangelija. Prvi je bil, da je Jezus izbiral apostole in on jih je izbral. Kot zadnjega med izbranimi je navedel Juda Iškarijota; današnji evangelij se konča s stavkom: “ki ga je tudi izdal”.
“Zakaj je Jezus poklical njega? Ko ga je poklical, je bil še dober, zvest in navdušen za Jezusa. Vendar je bil Juda častihlepen. Hotel je biti v Jezusovi družbi, med tistim, ki bodo pomembni. Ko pa je pozneje videl, da Jezus drsi v nesrečo, da je judovsko vodstvo proti njemu, da Jezus ne bo vladar novega Izraela, je velikim duhovnikom ponudil, da Jezusa izda. “Koliko mi daste?” je vprašal velike duhovnike. Bil je sebičen, domišljav in pohlepen. Juda je nasprotnikom ponudil, da jim pove, kje lahko dobijo Jezusa, ko ni med ljudmi, ko ne bo zraven ljudstva.”
“Jezus je vse to vedel, ker je bil Bog. Kljub temu je dopustil, da je med apostoli izdajalec. S tem nam hoče poklicati, da bodo tudi med poklicanimi v skupnost vernikov izdajalci. Ne smemo biti presenečeni in izgubljati vere, ker Jezusu med mnogimi, ki so mu po službi blizu, kdo v resnici ni zvest. Marsikdo je vernik zaradi okolja, ni pa se sam zavestno odločil za Kristusa. Če postaneš kristjan zaradi človeka, lahko tudi zaradi človeka, naj bo ta površen ali celo krivičen, grešen župnik, zatajiš Kristusa. Taki so izdajalci. Niso krivi samo oni, krivi so tudi drugi. Ne samo fantje in dekleta, ki po birmi ne hodijo več k maši, čeprav to nekateri sklenejo že pred birmo, češ, do birme bom še hodil k maši in verouku, potem pa dovolj. Taki zakrament prejmejo grešno in tega ni malo.”
“Zvestoba je dar. Boga zahvalimo, da imamo ta dar. Čeprav je kdaj težko. Jezusa boli slab kristjan, površen duhovnik. Tudi nas to boli, vendar ne bomo zaradi tega odstopili od Kristusa. Prihodnost je živi Bog. Ko bomo stali pred njim, bomo rekli: “Bogu hvala!” Do takrat pa nam Marija pomaga na naši poti. Držimo se je za roko. Amen.”

Fotografije