Novice
21. januar 2015
Sreda tedna za edinost kristjanov V baziliki smo pri svetih mašah obhajali god svete Neže in molili za edinost kristjanov.

Teden molitve za edinost kristjanov obhajamo med 18. in 25. januarjem. Datum je simboličen, saj teden poteka med praznikoma svetega Petra in svetega Pavla. Gradivo za teden pripravljata Papeški svet za edinost in komisija Vera in cerkvena ureditev pri Svetovnem svetu Cerkva.
Zakaj molitvena osmina? Krščanske Cerkve so se zapletle v spore in napetosti; needinost med kristjani je povzročila mnoge globoke rane.
Kaj lahko naredimo za zmanjšanje nasilja in krepitev upanja, da bo zavladal Kristusov mir? Ko se »dva ali trije« zberejo v medsebojni krščanski ljubezni, je to lep in preprost način za izboljšanje odnosov. Upanje glede prihodnosti ter mir in sprava v sedanjosti vključujeta soočenje z bolečinami iz preteklosti. Kot Kristusovi učenci moramo iskati pot do sprave. V tem duhu naj bi se srečevali v molitvi in skušali čimbolj razumeti drug drugega. Tako pričujemo za spravo in zdravilno moč Njegove ljubezni. Tako je glavno misel molitvene osmine pred leti povzela irska ekumenska skupina.

Pri poldeveti maši v baziliki je p. Polikarp Brolih zbrane vernike povabil, naj tudi v odnosih z ljudmi, ki niso verni, ohranjajo kulturo Evangelija.
“Bodimo dobri v mislih, besedah in dejanih. To je zelo lep prispevek k edinosti kristjanov, kjerkoli smo.”

Fotografije