Novice
21. januar 2015
Stoletnica rojstva dr. Strleta Na današnji dan pred stotimi leti se je rodil izjemen velikan razuma, mišljenja, srca in duha – prof. dr. Anton Strle.

Tako je Božjega služabnika na sobotnih Brezjanskih pogovorih opisal diakon Andrej Lažeta. V svojem razmišljanju o Strletovi posvetitvi Mariji je zapisal, da je dr. Strle živel zato, da bi ljudem prinašal Jezusa, kakor jim ga je prinašala Marija.

Dr. Strle je za Družino povedal, kaj mu pomeni Jezus: »Ob Jezusu iz Nazareta sem prišel in vedno znova prihajam do prepričanja, da je Bog po svojem bistvu ljubezen. A vem, da je v meni še polno takega, kar se ne sklada z Božjo ljubeznijo. »Strahu ni v ljubezni, temveč popolna ljubezen strah prežene.« (1 Jn 4,18). A jaz se še nisem spopolnil v ljubezni. Zato pa se nikdar ne čutim varnega v samem sebi. To me nagiblje, da ne obsojam ljudi, ki zametajo to, kar je meni popolnoma jasno – da namreč kot poslednji temelj in cilj vsega biva nedoumljiva skrivnost ljubezni, ki presega vse spoznanje. To me tudi nagiblje, da se ne opiram na čustva, doživetja in izkustva, kakor da bi to moglo biti zadnji temelj. Morda bom še ob umiranju začutil strah pred Bogom, ki je Ljubezen. Toda trdno upam, da mi bo tudi tedaj podarjena milost – nezaslužen dar -, da se bom naslonil na Srce Jezusa iz Nazareta, ki je trepetal v smrtnem strahu na Oljski gori, in bom mogel skupaj z njim reči: »Dopolnjeno je! Aleluja!« Tako čudovito je v svojem življenju dr. Strle uresničeval lastno krhkost in grešnost ter velikonočno veselje, je razmišljal diakon Andrej Lažeta.

Anton Strle, rojen 21. januarja 1915, je bil doma iz vasi Osredek v župniji Sv. Vid nad Cerknico. Po maturi na škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani se je vpisal na teološko fakulteto. Med vojno, 29. junija 1941, je bil posvečen v duhovnika; tri leta zatem je končal študij z doktoratom iz dogmatične teologije. Po duhovniškem posvečenju je postal prefekt v Marijanišču, trikrat je bil zaprt (najdlje od 1947 do 1952) zatem pa šest let župnijski upravitelj v Planini pri Rakeku. Leta 1958 je postal predavatelj na Teološki fakulteti, kjer je ostal do upokojitve. Napisal je 45 knjig, vrsto teoloških razprav in prevedel 36 del. Med drugim je izdal zbirko dokumentov Vera Cerkve in prevedel Dokumente drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Anton Strle je bil izreden poznavalec vseh področij teologije; spremljal je njen razvoj tako doma kot na tujem; bil je član mednarodne teološke komisije ter uradni cenzor knjig in publikacij. Od leta 1966 je bil duhovni pomočnik v župniji Sv. Trojica v Ljubljani. Umrl je 20. oktobra 2003. Pokopan je na ljubljanskih Žalah.
(življenjepis s spletne strani Radia Ognjišče)

Fotografije