Novice
20. januar 2015
Zahvala novinarjem za odgovorno poročanje V svetišču so se danes zahvalili novinarjem za sodelovanje pri 200-letnici milostne podobe Marije Pomagaj.

Dr. p. Robert Bahčič, rektor svetišča, je zbranim predstavil lansko leto, ko je brezjansko baziliko ob jubileju milostne podobe obiskalo skoraj 230.000 romarjev. Poleg rednih maš, ki jih darujejo frančiškani, je pri Mariji Pomagaj maševalo še 719 duhovnikov s svojimi skupinami, od tega 130 tujcev (iz Albanije, Argentine, Avstralije, Avstrije, Belgije, Bolivije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Francije, Hrvaške, Indije, Italije, Kirgizije, Koreje, Madžarske, Malavija, Malte, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Španije, Švedske, Tajvana, Ukrajine, ZDA). Ob večjih slovesnostih je somaševalo še 221 duhovnikov.
Kot je povedal dr. p. Robert Bahčič, je to le zunanji okvir, nihče ne more navesti vseh osebnih milosti, ki jih prejemajo verniki pri Mariji Pomagaj. Nekatere so opisane v zbirki pričevanj, ki je izšla lani. Pred tem je bil lani izdan obširen brezjanski zbornik. Povpraševanje po tovrstni duhovni literaturi je veliko, je povedal rektor svetišča.
1. januarja smo začeli obhajati 15-letnico razglasitve za Slovensko Marijino narodno svetišče. V tem letu bomo v svetišču zaznamovali tudi obletnico konca druge svetovne vojne.
Direktorica Romarskega urada, dr. Andreja Eržen Firšt, je predstavila obnovo in dograditev Muzeja jaslic in pridobitev vse potrebne dokumentacije, da bo novi objekt Romarskega urada v celoti zaživel.
»Pred nami je še veliko izzivov, o dogodkih vas bomo sproti obveščali. Prvi dogodek bo 8. februarja, ko v sodelovanju z Zavodom za turizem Žirovnica pripravljamo peš romanje od Brezij do Vrbe, sledili pa bodo tudi drugi,« je predstavitev zaključila dr. Eržen Firštova. Dr. p. Robert Bahčič je dodal, da je Brezje in baziliko lani prvič obiskal predsednik republike. Izrazil je upanje, da ta predsednikov obisk ni bil zadnji.

Fotografije