Novice
01. januar 2015
Posvetitev oltarja v baziliki Marije Pomagaj Ob 15-letnici razglasitve brezjanske bazilike za Slovensko Marijino narodno svetišče je ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore v okviru slovesnega bogoslužja, ki je potekalo ob 16. uri, posvetil nov oltar v baziliki.

Leto 2015 bomo na Brezjah posvetili praznovanju 15-letnice razglasitve bazilike za Slovensko Marijino narodno svetišče. V leto smo vstopili s slovesnim bogoslužjem, ki ga je vodil ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore, OFM.

Slovenska škofovska konferenca je 7. septembra 1999 soglasno prejela sklep in razglasila baziliko Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče. Slovesna razglasitev je bila 1. januarja 2000, vodil jo je takratni predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof dr. France Rode.

Slovesno bogoslužje, ki ga je ob prisotnosti številnih duhovnikov, vodil ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore, je bilo posvečeno trem pomembnim praznikom: današnjemu prazniku Marije, Matere Božje, 15-letnici razglasitve bazilike Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče ter posvetitvi oltarja v baziliki. O tem je v uvodu v sveto mašo spregovoril rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, ki je obenem poudaril tudi pomen vlaganja relikvij blaženega Lojzeta Grozdeta v oltar. Blaženi Grozde je umrl na današnji dan, pred 72 leti, 1. januarja 1943.

V pridigi je nadškof Stanislav Zore najprej poudaril pomen Marijinega božjega materinstva: “Na današnji dan slavimo Marijino božje materinstvo. Jezus Kristus je po Mariji prišel razodeti Očeta, prišel je razodeti Ljubezen, prišel je razodeti človekovo dostojanstvo. Kakšna bližina, kakšna naklonjenost do človeka! Božji Sin je bil rojen, kakor smo bili rojeni mi – rojen je bil iz človeške matere. Pred to skrivnostjo bi morali vedno znova ostrmeti, pred to skrivnostjo bi morali klečati, te skrivnosti bi se morali vedno znova veseliti.”
Ob tem pa je na praznik Marije, Matere Božje naš pogled usmerjen na oltar, kajti, “Ko se kristjani zbiramo okoli oltarja, se zbiramo okoli Jezusa Kristusa. Oltar v vsaki cerkvi predstavlja Jezusa Kristusa. ... Na ta oltar in na oltarje v vaših domačih cerkvah polagajte svoje življenje. Naj na tem oltarju nikoli ne bo samo mašna knjiga, patena s hostijo in kelih z vinom! Na tem oltarju moraš vedno biti tudi ti, tvoje življenje, tvoji bližnji! ... Posvečeni smo, da bi tudi vsak od nas postal oltar. Da bi v nas nenehno prebival božji Sin – v ljubezni do bratov in sester, v spolnjevanju božje volje, v premišljevanju božje besede in tudi v prejemanju obhajila.”
Nadškof je pridigo sklenil s prošnjo: “Marija Pomagaj, na današnji dan te posebej prosimo, da bi naše življenje postalo prostor za rojstvo tvojega Sina. Hkrati te prosimo za pogum in zvestobo, da bomo postali razodetje tvojega Sina. Marija Pomagaj, prosi za nas!”

Po pridigi je sledila posvetitev novega oltarja, v katerega so vložili relikvije blaženega Lojzeta Grozdeta. Nadškof Stanislav Zore je nato mazilil oltar s krizmo, tako kot je vsak od nas bil maziljen pri krstu.
Ob zaključku slovesnega bogoslužja je rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, prisotnim zaželel blagoslovljeno leto 2015.

Pridiga ljubljanskega nadškofa, msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije