Novice
06. september 2014
Praznovanje obletnice kronanja podobe Marije Pomagaj "Devica Marija, ponižna dekla, je v nebesih povišana kot kraljica." Nocoj pričenjamo s praznovanjem obletnice kronanja podobe Marije Pomagaj.

1. septembra 1907 je ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič kronal milostno podobo Marije Pomagaj na Brezjah. Krona prinese čast, a obenem tudi odgovornost. Ni je vselej lahko nositi. Mariji nismo nadeli krone mi, ampak jo krona Bog, in to ne s krono iz plemenite kovine, ampak s krono svoje posebne ljubezni. In vsako Marijino dejanje kaže, da je to sprejela z odgovornostjo.

Na Brezjah bo slovesno vse do praznika rojstva device Marije, malega šmarna.

Nocoj je somaševanje ob 19. uri vodil dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike, ob njem je maševal p. Jan Cvetek. V pridigi je p. Robert med drugim poudaril:
»… Marija je tudi kraljica nebes in zemlje in zato ji pripada tudi krona. Njen Sin pa je kralj vesoljstva in k temu kralju želi kraljica pripeljati vse otroke. Med nalogami Cerkve, zlasti v današnjem času, je tudi ta, da svetu govori o Mariji, o njenih krepostih in njeni vlogi, jo ima v Cerkvi. Cerkev in svet potrebujeta Marijo, kajti ona želi, z materinsko ljubeznijo, ljudi ponovno pripeljati nazaj na pravo pot in jih voditi k Jezusu in nebeškemu Očetu. Sam Bog nam je dal Marijo za zgled in jo pridružil svojemu odrešilnemu delu. Življenje vsakega izmed nas je tesno povezano z Marijinim, kajti ona je naša Mati, srednica in zagovornica. Vedeti moramo: če bomo blizu Mariji, bomo lažje odkrivali božje poti in tudi bolj varno hodili po poteh vsakdanjega življenja.
Vsi smo na poseben način izbrani od Boga, samo vprašanje je, kako to izbranosti razumemo in sprejemamo. Marija je s svojo izvolitvijo in svojim poslanstvom zvesto sodelovala. Zato odprimo svoje oči in srce ter glejmo njo, naj ona postane naš vzor in ideal, ki ga je potrebno posnemati. Bog je Marijo izbral in povabil k svetosti in da jo je dosegla je zvesto sodelovala z božjim povabilom. Prav v tem nam je Marija zgled, ki ga je potrebno posnemati. Prva Cerkev je to že kmalu ugotovila in si Marijo, ki je tudi Mati Cerkve, postavila za vzor. Zato ne vidim razloga, da si je tudi danes ne bi postavili za vzor. Marija je in ostaja naša vzornica, srednica, zagovornica in priprošnjica.«

Po sveti maši je sledila procesija z Marijino podobo in lučkami po vasi, ob 24. uri pa polnočna maša, ki jo je daroval salezijanec, novomašnik Janez Suhoveršnik.

Slava tebi, Mati z Brezij,
o Marija Pomočnica,
ti si upanje Slovencev,
ti si naših src Kraljica!

Ti razumeš našo dušo,
naše križe in težave,
dan za dnem deliš dobrote
tu s prestola svoje slave.

Solz premnogo si otrla,
zvezdo upanja prižgala,
kolikim si v skrajni stiski
čudovito pomagala!

Dokler bo izpod Triglava
vrela v daljni svet Savica,
bodo pela naša srca:
»Slava tebi, Pomočnica!«

Fotografije