Novice
28. september 2014
Slomškova nedelja - ekumenski dan "Aleluja. Moje ovce poslušajo moj glas, govori Gospod, jaz jih poznam in hodijo za menoj. Aleluja."

“Resnično, povem vam: cestninarji in nečistnice pojdejo pred vami v Božje kraljestvo”. To so ene najtrših besed, kar jih je rekel Kristus izraelskim mogočnikom. Obenem so to besede, polne tolažbe in upanja za male in grešnike. Kristus se kar naprej spopada z miselnostjo, ki obvladuje Boga, ki si je oblikovala natančno podobo o Bogu in jo zdaj nanašajo nanj. Utrujajo ga nenehne razprave z ljudmi, ki precejajo mušice in požirajo kamele; z ljudmi, ki so prepričani, da ne potrebujejo Boga, še več, ki vse in od vselej delajo tako, kot je treba. (iz Magnificat, september, str. 339).

Današnja nedelja je posvečena Antonu Martinu Slomšku, katerega god smo praznovali v preteklem tednu. Slomšek je s svojim delom globoko zaznamoval zgodovino krščanstva na Slovenskem, bil je predan delavec v Gospodovem vinogradu. Posvetil mu je vse svoje moči in vso svojo skrb. Slomška častimo kot zavetnika in vzornika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. Njegove besede “Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike”, izkazujejo veličino blaženega Antona Martina Slomška.

Na Brezjah smo se blaženega Antona Martina Slomška spomnili pri romarskih svetih mašah, izpostavljen je bil tudi relikviarij z njegovo relikvijo. Dr. p. Leopold Grčar je v pridigi pri deseti maši opozoril na pomen tako vere kot tudi maternega jezika v vseh obdobjih človekovega življenja.
Trg pred zunanjim oltarjem so tudi danes napolnili številni romarji, ki so na Slomškovo nedeljo priromali k Mariji Pomagaj.

Fotografije