Novice
24. september 2014
Mašni plašč in prt za Vatikan Rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič, vodja projekta Klekljane rože za brezjansko Marijo Pomagaj, Tanja Oblak ter zgodovinar Jože Dežman, so danes v Vatikanu papežu Frančišku poklonili mašni plašč in klekljani prt.

Ob 200-letnici Layerjeve slike Marije Pomagaj so klekljarice poleg desetih prtov, ki so bili izdelani za to priložnost in krasijo oltarje v baziliki, izdelale tudi prt, v katerem je všitih 66 čipk. Prt je bil narejen z namenom, da ga poklonimo za oltar kapele v domu svete Marte v Vatikanu, kjer pogosto mašuje papež Frančišek. Dom svete Marte je stavba, ki se nahaja v bližini bazilike svetega Petra v Vatikanu, od marca 2013 je postal tudi dom papeža Frančiška.
Poleg oltarnega prta so papežu poklonili tudi mašni plašč, v katerega je všitih šest čipk z motivom gorenjskega nageljna.
Papež je Slovenskemu Marijinemu narodnemu svetišču za jubilej, 200-letnico milostne podobe Marije Pomagaj, 24. maja poklonil mašni plašč, svetišče pa mu je natanko čez štiri mesece, 24. septembra poklonilo mašni plašč ter prt.

Darilo je na današnji splošni avdienci papežu poklonil rektor brezjanske bazilike, p. Robert Bahčič: “Papežu sem omenil njegova prijatelja, Andreja in Suzano Golar, takrat je kar oživel in sem mu še enkrat rekel da prihajamo iz Slovenije. In potem je rekel, ja, Slovenija, lepo, naredil korak nazaj in pogledal fotografije iz Gorenjskega glasa, ki sem mu ga tudi dal. Je rekel, da je lepo, da shranjujemo stare fotografije in da se spomni Slovenije. Potem so še ostali ob papežu pogledali naš jubilejni zbornik in časopis ter bili navdušeni. Tudi nad jubilejno čokolado, ki sem jo izročil šefu policije, Gianiju Domenicu.”

Papeža Frančiška je p. Robert povabil na Brezje in v Slovenijo, na koncu srečanja je papež odgovoril “Ci vediamo”, dal še enkrat roko in šel dalje.

Udeležencem splošne papeževe avdience želimo srečno pot domov, jutri zvečer pa vabimo na odprtje razstave “K Mariji Pomagaj na Brezje”, v galeriji Družine v Ljubljani.

Fotografije