Novice
17. september 2014
Srečanje evropskih Marijinih narodnih svetišč Od 16. do 19. septembra v romunskem mestu Csiksomlyo poteka srečanje evropskih Marijinih narodnih svetišč, združenja v katerem je vključeno tudi Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje.

Leta 2003 je nastala Evropska marijanska mreža, ki med sabo povezuje 21 evropskih Marijinih svetišč, v 20 državah, ki predstavljajo 20 skrivnosti rožnega venca. Začetnik Evropske marijanske mreže je bil škof msgr. Jacques Perrier iz Lurda. K medsebojnemu povezovanju je povabil rektorje evropskih Marijinih narodnih svetišč. Že od samega začetka ima to povezovanje podporo tudi s strani Svetega sedeža.
Predstavniki Marijinih narodnih svetišč se srečujejo na študijskih dnevih, ki so vsako leto v enem izmed narodnih svetišč, kjer razmišljajo o pastorali romarjev in obiskovalcev Marijinih božjih poti. Letošnje srečanje se odvija v mestu Csiksomlyo, najpomembnejšem romarskem središču madžarske manjšine v Romuniji kot tudi cilju romanj številnih Madžarov.
Na srečanju sodeluje 35 predstavnikov 14 evropskih Marijinih svetišč.

Prvi dan srečanja je bil posvečen predstavitvi letošnjega gostitelja, svetišča Naše Gospe in frančiškanskega samostana Csiksomlyo. Svetišče je osrednje romarsko središče madžarske manjšine v Romuniji, ozemlja, ki je po prvi svetovni vojni bilo priključeno Romuniji.
Veroizpoved je na tem območju v tesni povezavi z narodnostjo: Madžarska manjšina je v večji meri katoliška, Romuni so pravoslavne veroizpovedi.

Program prvega dne srečanja se je zaključil s sveto mašo; somaševanje v svetišču Naše Gospe Csiksomlyo je vodil nadškof dr. György Jakubinyi, ob prisotnosti pravoslavnega škofa Kocsis Fülöpa, iz romarskega središča Máriapócs, Madžarska, ter številnih duhovnikov, rektorjev evropskih Marijinih narodnih svetišč. Nadškof je v pridigi poudaril pomen povezovanja evropskih Marijinih svetišč, izmenjave izkušenj in pomembne vloge Marijine duhovnosti v Cerkvi.

Fotografije