Novice
14. september 2014
500-letnica slovenskih frančiškanov Slovenska frančiškanska provinca sv. Križa je ta konec tedna praznovala 500-letnico.

V petek in soboto je pri frančiškanih na Tromostovju potekal znanstveni simpozij: Sobratom svojim v dediščino milo. V nedeljo pa so v Plečnikovi cerkvi v Šiški darovali slovesno sveto mašo. Somaševanje je vodil škof, msgr. Andrej Glavan.

“Pozdravljeni vsi vi, dragi naši bratje in sestre, ki praznujete z nami, z nami verujete, molite, ljubite Boga, kakor nam to kaže sveti Frančišek Asiški. Ob 500-letnici province se danes želimo Bogu zahvaliti za stalen dotok milosti, s katero je bogatil in blagoslavljal naše brate skozi ves ta čas,” je v uvodu dejal provincial p. Stane Zore. “Naj se Gospod Bog ozre na naše praznovanje in ga blagoslovi.”

V homiliji se je škof Glavan ozrl na težko in lepo pot province. “Tudi nad vašo provinco, dragi Frančiškovi sinovi, se je skozi 500-letno zgodovino dvigal križ različnih preizkušenj. V dolgih stoletjih se kaže ta zakonitost križa in resničnost pregovora: »Per aspera ad astra – Skozi trnje do zvezd, do uspehov, do sadov.« Vsi bratje so imeli križ prav tako stalno pred očmi v svojem prizadevanju, v svoji hoji s križem za Gospodom po poti Božje volje v uboštvu, čistosti in pokorščini. Ta pot je mnoge vodila v polnost življenja – veselega služenja – v svetost.”

Škof Glavan je izpostavil pomen zakramenta svete spovedi. “Največ pa so za Božje kraljestvo v vseh stoletjih naredili tisoči spovednikov, ki so odpirali studence milosti in Božjega usmiljenja na sto in sto tisoče spovedancem, zlasti v božjepotnih svetiščih, na desetine vnetih pridigarjev na misijonih po Sloveniji.”

Slovesnost je minila v znamenju zahvale, ki jo je izrekel škof: “Za vse skozi stoletja opravljeno delo, duhovno, dušnopastirsko in kulturno, se v imenu vseh slovenskih škofov danes zahvaljujem. Naj Frančiškova karizma uboštva in veselega služenja, ki jo utelešate in živite v Cerkvi na Slovenskem od Svete Trojice v Slovenskih Goricah do Kopra, od Brezij do Novega Mesta, še dolgo prinaša duhovno svežino, sonce v Gospodov vinograd v raju pod Triglavom.”

Ob koncu praznovanja se je provincial p. Zore zahvalil vsem navzočim in drugim, ki frančiškane “naklonjeno spremljajo v pastoralnem in apostolskem služenju naši krajevni Cerkvi.”

Uvod

Prenesi MP3 datoteko

Zahvala

Prenesi MP3 datoteko

Homilija

Prenesi MP3 datoteko