Novice
13. september 2014
Molitveni dan za duhovne poklice Pod geslom "Vi pa ste Božja njiva" (1 Kor 3,9) je tudi na Brezjah danes potekal molitveni dan za duhovne poklice.

Molitveni dan se je pričel ob 8.30, z molitvijo rožnega venca, ob 9. uri so s polurnim programom za molitveno animacijo poskrbeli predstavniki dekanije Cerknica, ob 9.30 je sledila molitvena ura za duhovne poklice.
Na trgu pred baziliko se je ob zunanjem oltarju zbralo veliko število romarjev, ki so prisostvovali sveti maši ob 10.30. Somaševanje je ob navzočnosti preko 50 duhovnikov vodil ljubljanski pomožni škof, msgr. dr. Anton Jamnik, prisotnih je bilo tudi 75 ministrantov. Ob škofu so somaševali tudi letošnji jubilanti.
V uvodu je rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič, pozdravil škofa, prisotne duhovnike, ministrante ter romarje.
Škof Jamnik je v pridigi poudaril pomen molitve za duhovne poklice, ki zagotovo prinaša rezultate. Bogu moramo samo dati čas in prostor, da uresniči svoj načrt.

Po pridigi je sledil sprejem dveh bogoslovcev, Bernarda Rožmana (Predoslje) in Simona Viranta (Sodražica), med pripravnike za diakonsko in mašniško posvečenje.

V uvodniku knjižice, ki je bila izdana ob Molitvenem dnevu, je med drugim zapisano:
“Vsak, ki se ukvarja s semenom in njivo ve, da mora dati zemlji in semenu čas. Preko časa in prostora za molitev bomo odkrili tisto, kar je za vsakega od nas najpomembnejše: da je Bog ljubezen. Ko odkrijemo, kdo je Bog, odkrijemo, kdo smo mi, zakaj smo tu in kaj moramo storiti. Mi se soočamo z velikim izzivi modernega časa. Kultura smrti, ki se skriva pod zastavo svobode, nas skuša očarati. Resnična svoboda je dati življenje za svoje prijatelje. ljubezen je močnejša od smrti. Ljubezen prežene strah.
Polni zaupanja se soočimo z izzivi pomanjkanja duhovnih poklicev. Naj bodo škofijski molitveni dnevi neke vrste binkošti, ki bodo prežarile naša srca z ljubeznijo. Tako bodo naše skupnosti postajale Božje njive duhovnih poklicev.”
(Ervin Mozetič, voditelj komisije za duhovne poklice škofije Koper).

Fotografije