Novice
08. avgust 2014
Podoba podobe: 200 let Marije Pomagaj na Brezjah V dvorani nad zakristijo bazilike na Brezjah smo si nocoj lahko ogledali predpremiero dokumentarne oddaje, ki jo je ob 200-letnici podobe Marije Pomagaj pripravila Televizija Slovenija.

Dokumentarna oddaja preko Marijine podobe predstavi avtorja, slikarja Leopolda Layerja, zgodovinski, narodnostni in likovni vidik, ob tem pa spregovori tudi o odmevih v duhovnem, umetniškem in verskem svetu.
V oddaji so spregovorili številni strokovnjaki, ki so vsak iz svojega stališča osvetlili zgodbo o podobi Marije Pomagaj. O duhovnem značaju je spregovoril dr. p. Robert Bahčič, gvardijan frančiškanskega samostana in rektor bazilike: »Frančiškanski redovi skrbijo za mnoge božje poti, predvsem za Marijina svetišča, kar je tudi pomemben vidik duhovnosti sv. Frančiška Asiškega. Če pomislimo – vse osrednje slovenske božje poti upravljajo Frančiškovi manjši bratje«.
Umetnostno zgodovinsko sliko v kontekst postavita ddr. Damir Globočnik ter dr. Ferdinand Šerbelj, o povezanosti z Brezjami in Marijo Pomagaj je spregovoril tudi direktor Televizije Slovenija, Janez Lombergar.
Preko različnih sklopov v dokumentarni oddaji spoznamo zgodovino nastanka slike, se podrobneje srečamo s slikarjem Leopoldom Layerjem, širšim evropskim okvirjem pomena podobe. Ob tem je zanimiva tudi predstavitev pozlačenega okvirja, ki krasi milostno podobo. Okvir je naredil kamniški rezbar Maks Bergant, o njegovem življenju spregovori vnukinja Anja Bergant.

Scenarist oddaje, dr. Andrej Doblehar, je po predstavitvi oddaje na kratko predstavil sodelujoče pri projektu ter orisal zgodbo nastanka zanimive dokumentarne oddaje.

Podoba podobe: 200 let Marije Pomagaj na Brezjah je prva celovita televizijska predstavitev milostne podobe. Oddaja bo na prvem programu Televizije Slovenija na sporedu na veliki šmaren, 15. avgusta 2014, ob 21.05.

Fotografije