Novice
27. avgust 2014
Brezje na god svete Monike Baziliko Marije Pomagaj so tudi danes, na dan, ko goduje sveta Monika, mati svetega Avguština, obiskali številni romarji.

Romarske svete maše ob 10. uri so se udeležili tudi stanovalci Zavod Prizma Ponike Dobrepolje ter člani Društva ljubiteljev jaslic Slovenije. Ob p. dr. Leopoldu Grčarju je somaševanje vodil župnik iz Grosupljega, dekan Janez Šket. V nagovoru je g. Šket poudaril pomen in vlogo svete Monike v življenju svetega Avguština.
Sveta Monika je zagotovo zgled vseh svetniških ter priprošnjica vseh trpečih mater in žena. Sveti Avguštin v svojih Izpovedih sam prizna, da se mora za svojo spreobrnitev v prvi vrsti zahvaliti predvsem molitvam in solzam svoje matere. Potem, ko je neprestano jokala in molila za sinovo spreobrnitev, ji je Bog poslal tolažilne sanje: Naproti ji je prišel mladenič in jo sočutno vprašal, zakaj joka. Ko mu je povedala vzrok, jo je potolažil, da je njen sin tam, kjer je ona. In ko se je Monika ozrla, je videla, da stoji Avguštin poleg nje.

Sveta Monika velja za zavetnico krščanskih žena in mater; za rešitev otroških duš; za vzgojo težavnih otrok. Upodabljajo jo kot matrono ali z vdovskim ogrinjalom; pri sebi ima knjigo, križ ali rožni venec. Kot mater sv. Avguština jo večkrat upodabljajo tudi v redovni obleki avguštink. Večkrat je na upodobitvah skupaj s svojim sinom.

Fotografije