Novice
25. avgust 2014
Sveti Ludvik IX. francoski kralj Danes goduje sveti Ludvik IX., francoski kralj, bojevnik, zaščitnik ljudstva ter zavetnik frančiškovega svetnega reda.

Letos mineva 800-let od rojstva francoskega kralja Ludvika IX., pomembne osebnosti visokega srednjega veka ter svetnika, ki je zaznamoval pomembno zaznamoval zgodovino cerkve in države.

Ludvik IX. se je rodil 25 . aprila 1214 v kraju Poissy, v bližini Pariza. Bil je iz rodbine Kapetingov, ki je z njim dosegla še večji vpliv in pomen v Franciji in v Evropi. Bil je sin Ludvika XIII. in Blanche Kastiljske, v času njegovega rojstva je vladal še njegov ded, kralj Filip Avgust.

Kralj Ludvik IX. je bil steber francoske monarhije ter »utemeljitelj močne pravne in finančne uprave. Za vse čase je zgled krščanskega kralja in viteza, ki je pravičnost združeval z usmiljenjem, ki je trdno branil tradicionalne pravice pred samovoljo papežev in nepokorščino vazalov.« (Zgodovina Cerkve 2, st. 272).
Sv. Ludvik na poseben način prisoten v Frančiškovih redovih in da so se mu bratje in sestre na poseben način priporočali, ga častili in slavili. Njegov zgled, vera in zaupanje v Boga ter tudi skrb za sočloveka in državo na poseben način nagovarjajo in kličejo k posnemanju slehernega človeka in vsakega kristjana. (dr. p. Robert Bahčič).

V oporoki, ki jo je narekoval sinu Filipu je zapisano:
“Predragi sin! Najprej ti naročam, da ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso močjo; brez tega ni zveličanja.
Sin, moraš se varovati vsega, kar veš, da ne ugaja Bogu, namreč vsakega smrtnega greha, tako da moraš rajši dopustiti, da te na vse načine mučijo, kakor pa da bi ti storil kakšen smrten greh.
Imej srce polno sočutja do revežev, bednih in nesrečnih ter jim po svoji moči pomagaj in jih tolaži. Za vse imetje, ki ti ga je dal Bog, se mu zahvaljuj, da boš vreden še več prejeti. Do svojih podložnikov bodi pravičen, tako da se držiš poti pravice, ne da bi zašel na desno ali levo; in vedno bodi bolj na strani reveža kot bogatina, dokler se nisi prepričal o resnici. Trudi se, da bosta pri vseh tvojih podložnikih vladala pravičnost in mir, zlasti v cerkvenih in redovnih ustanovah.
Naj ti Gospod podeli milost, da bi tako vršil njegovo voljo, da bi mu s tem služil in ga častil, tako da bi midva po tem življenju skupaj prišla k njemu, kjer ga bova gledala, ljubila in hvalila brez konca.”

Fotografije