Novice
21. junij 2014
46. Slovensko romanje bolnikov, invalidov in starejših Danes so na Brezje romali številni preizkušani bratje in sestre. Dobrih štiri tisoč romarjev je k Mariji Pomagaj prišlo s svojo prošnjo, pa tudi z zahvalo

»Danes Marija Pomagaj sprejema vas, ki ste k njej prišli po tolažbo in moč,« je zbrane pozdravil rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Robert Bahčič.

Mnogi večkrat preko leta k Mariji na Brezje romajo sami, tretjo soboto v juniju pa je želja po Marijini bližini in naklonjenosti usmerjena le k prošnji: za zdravje in moč v trpljenju. Prošnje so združene v eno, ki je še bolj goreča in slišana.

Kmalu po 9. uri se je pred baziliko začela molitev rožnega venca in petje, ob 10. uri pa slovesna romarska maša, ki jo je na trgu pred Baziliko daroval koprski škof, dr. Jurij Bizjak.

Kot je povedal v pridigi, smo dostikrat tudi sami v podobnih stiskah, ki jih opisuje prerok Jeremija v prvem berilu. Ko smo sami v težavah, je včasih težko videti svet in življenje kot Božji dar.

Toda prerok ne obupuje. V začetku berila spoznamo njegovo stisko, sledi upanje in trdno prepričanje: »A Gospod je z menoj kakor silen junak!«

Morda se sami kdaj ne zavedamo, a tudi z nami je Gospod, »ki je pravičen in vidi stisko in nadlogo svojih ubožcev, ki mu ni težko podreti mogočneža in dvigniti ubožca.«

»Največja naša tolažba pa je današnji evangelij. Kolikokrat se nam zdi, da nas je Bog zapustil in zavrgel, da se noče zavzeti za nas nam noče priti na pomoč. Slišali pa smo današnje Jezusovo zagotovilo: »Vam pa so celo lasje na glavi vsi prešteti!« In na drugem mestu: »Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, toda niti las z vaše glave ne bo propadel!« (Lk 21,17). Bratje in sestre, naj tudi naše današnje srečanje utrdi v nas vero v Božjo previdnost, v Gospodovo očetovsko skrb za nas, v njegovo navzočnost med nami, v njegovo brezkončno ljubezen do nas. Amen.«

Duhovniki so bolnikom podeljevali zakrament bolniškega maziljenja, mnogi so že pred sveto mašo prejeli zakrament svete spovedi. Dogajanje so neposredno prenašali na Radiu Ognjišče. Tako so bili z romarji na Brezjah povezani vsi, ki so zaradi težje bolezni ali kake druge stiske morali ostati doma.

»Človek je družabno bitje, človekova povezava z ljudmi je silovita,« je v pogovoru za radio povedal škof Bizjak. V skupnosti, povezani kot ob današnjem romanju, se ljudje boljše počutimo. Tudi bremena starosti ali bolezni postanejo ob podpori občestva lažja.

Romanje že od začetka, skoraj 50 let, organizira revija Ognjišče. Kot je povedal msgr. Franc Bole, je bil namen predvsem spodbuditi mlade, da bi videli stisko starejših in bolnih in se nanjo odzvali. Sodelavcem Ognjišča gre pohvala in zahvala za današnjo tako lepo izpeljano slovesnost. Pomagali so jim številni prostovoljci – skavti, malteški vitezi in drugi. Vsem naj Bog povrne za njihovo nesebično pomoč sočloveku v stiski. Na videz drobna dela usmiljenja so ob današnjem romanju velikega pomena. Podati roko pri hoji, pomagati na voziček, romarja pospremiti in posesti na stol …

A tudi usmiljenje in ljubezen, ki ju ob tem romanju izkazujemo trpečim, nista naša last, ampak Božji dar. Ko se tako darujemo bližnjemu, izpolnjujemo Jezusovo naročilo ljubezni, naša človeška pozornost in skrb pa sta v službi Božje ljubezni. Tudi tako izkazujemo spoštovanje bolnim in trpečim.

Z veseljem se darujmo bratom in sestram, kajti trpljenje je del našega življenja. S škofom Bizjakom se kot občestvo zahvaljujmo vsem trpečim. »Bolniki, hvala za vaše potrpljenje, žrtve, molitve, za vašo ljubezen.« Naj vas priprošnja Marije Pomagaj ohranja močne v Božji ljubezni.

Fotografije