Novice
14. junij 2014
Zgodi se tvoja volja! Pod tem geslom so se danes na Brezjah prvič srečali člani karmelske bratovščine.

Vodeni adoraciji z besedili, glasbo in s tišino pred Najsvetejšim je sledila sveta maša. Somaševanje je vodil msgr. dr. Blaž Jezeršek. Ob njem so maševali patri karmeličani iz Zagreba in drugi duhovniki.

Sveto mašo so pričeli s prošnjo, da bi karmeličani ponovno prišli v Slovenijo in obogatili naš narod s svojo karizmo globoke duhovnosti. Skupaj smo prosili za mir, ki ga lahko da le Bog.

V uvodu je pater karmeličan iz Zagreba poudaril, da v temnem času razuma sveti luč, ki je luč Božje lepote. “To je luč, ki sije na Marijinem obrazu.” Marija in svetniki so nam spodbuda, da premagamo duhovno lenobo, Kristusovo Telo in Kri pa sadova svetosti, ki nam pomagata to doseči.

Med pridigo je bila predstavitev karmelske bratovščine in škapulirja. Škapulir ne zagotavlja zveličanja, tistega, ki ga nosi, pa zavezuje k trudu za zveličanje. Vsakogar vabi k otroškemu občudovanju Marije in posnemanju njenih kreposti.

V imenu duhovne družine, imenovane karmelska bratovščina, je pridigar zaželel vsem, da bi svoje življenje upodabljali po Marijinem življenju. “Kdor bo vztrajal do konca, bo zveličan. Amen.”

Lepo bogoslužje so obogatili pevci iz Škofje Loke in drugod. Njihovi ubrani glasovi so napolnili baziliko; vodil jih je zborovodja Andrej Benedik, spremljal pa organist Maks Strmčnik.

Po sveti maši so si zbrani v baziliki ogledali krajši dvd s predstavitvijo škapulirja.

Po svetu duhovno pomoč karmelskim bratovščinam nudijo patri karmeličani. V Sloveniji jih ni, zato so današnje srečanje organizirale sestre karmeličanke, ki delujejo v Sori in Mirni Peči. Skupaj jih je 25. Ker gre za klavzurne sestre, so jim pri tem pomagali prijatelji in koordinatorji. Sestre so imele v času dogodka češčenje Najsvetejšega v svoji kapeli, mašo pa so spremljale prek internetnega oddajanja Radia Ognjišče.

Skupaj smo pred sveto mašo razmišljali z Marijo:

Naš »zgodi se« tebi, Gospod, naj ureja potek našega vsakdanjika od jutra do večera, vse življenje. Marija, ki si naš zgled, pomagaj nam, da se nikoli ne oddaljimo od Boga. Marija, ki si naša mati, pomagaj nam veselo verovati v Božjo besedo, da bo tudi naše življenje rodovitno in svobodno. Pomagaj nam, da se bomo v skupnosti, v družini, med prijatelji, v Cerkvi … trudili za takšne odnose, ki gradijo in nam ohranjajo upanje v Božjo obljubo in vero v Gospoda.

Pridi, Gospod Jezus, in ostani z nami!

Fotografije