Novice
24. maj 2014
Dvestoletnica Marije Pomagaj Na Brezjah smo s slovesno deseto sveto mašo pri zunanjem oltarju praznovali jubilej - 200-letnico milostne podobe Marije Pomagaj.

»Pred to podobo Marije Pomagaj prosimo za Božjo pomoč, ki jo v teh težkih časih tako zelo potrebuje naš narod, naša država in Cerkev na Slovenskem,« je na Brezjah skupaj z okoli štiri tisoč romarji prosil msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference.

Milostna podoba v dneh praznovanja jubileja ni samevala. Po celonočnem češčenju je bila vselej obkrožena z romarji. Od jutra so jo pozdravljali v baziliki, ob 10. uri pa so jo v procesiji slovesno spremili do zunanjega oltarja. Podobo so nosili štirje nekdanji rektorji svetišča: p. Mihael Vovk, p. Silvin Krajnc, p. Ciril Božič in p. Stane Zore. Slovesna sveta maša je ob 200-letnici milostne podobe Marije Pomagaj je bila na Brezjah ob 10. uri dopoldne, ko so somaševali vsi slovenski škofje in 78 duhovnikov.

»Frančiškani, skupaj z Brezjani in domačini, prisrčno pozdravljamo vse vas, dragi romarji, ki ste danes prišli k Mariji Pomagaj na Brezje za njen godovni dan iz vseh koncev Slovenije, zamejstva in tujine. Mnogi ste prišli peš in noč preživeli v molitvi pred njeno podobo, drugi ste prišli s kolesi, z motorji, avtomobili, avtobusi, vlakom in letalom. Pri Mariji Pomagaj smo vsi romarji in pri njej smo vsi doma. Zbrani smo, da bi slovesno in hvaležni Bogu obhajali 200-letnico nastanka milostne podobe Marije Pomagaj, ki smo jo slovesno v sprevodu prenesli z njenega oltarja na zunanji prireditveni prostor,« je uvodoma dejal dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča.

»V naši sredi posebej pozdravljam apostolskega nuncija v Sloveniji, njegovo ekscelenco msrg. dr. Juliusza Janusza in slovenske škofe: msgr. Andreja Glavana, predsednika slovenske škofovske konference, ki bo vodil današnjo slovesnost; msgr. dr. Jurija Bizjaka, koprskega ordinarija; msgr. dr. Petra Štumpfa, murskosoboškega ordinarija; msgr. dr. Toneta Jamnika, ljubljanskega pomožnega škofa in msgr. Metoda Piriha, upokojenega koprskega škofa; škofa Stanislava Lipovška pa zastopa mag. pater Ivan Arzenšek iz dominikanskega reda.«

P. Bahčič je pozdravil vse duhovnike, diakone, redovnike in redovnice, bogoslovce, ministrante, pritrkovalce in pevce ter druge glasbenike, ki so slovesnost obogatili s posebno mašo, ki je bila napisana in uglasbena za današnjo slovesnost.

Pozdravil je tudi vse predstavnike političnega in kulturnega življenja ter novinarje, ki so »prišli na Brezje, da bi celotnemu svetu poročali o velikih delih, ki jih je Bog storil po Devici Mariji slovenskemu narodu, in da bi širili pozitivne vrednote, ki smo jih tukaj na Brezjah, na tem svetem kraju, deležni že dvesto let.«

»Preko valov Radia Ognjišče pozdravljam vse, ki se današnje slovesnosti niste mogli udeležiti in ste v tem trenutku povezani z nami preko radia, zlasti rojake po svetu. Posebej pozdravljam vse bolne, onemogle, trpeče, preizkušene. Danes molimo tudi za vas in vas priporočamo brezjanski Mariji Pomagaj,« je dodal rektor, p. Bahčič.

Zahvalil se je 605 klekljaricam in klekljarjem, ki so pod vodstvom Tanje Oblak naredile prte iz čipk za vse oltarje v baziliki in v svoje delo vložile skoraj 17 tisoč ur svojega časa.

Nato je msgr. Andrej Glavan blagoslovil oltarne prte, ki so že nameščeni na vseh oltarjih, skupaj s prtom, ki bo dar papežu Frančišku za njegov oltar v kapeli sv. Marte, kjer skoraj vsak dan mašuje.

V zaključku pozdrava je p. Bahčič omenil še presenečenje iz Rima. Kot je dejal, je papež Frančišek želel biti danes posebej povezan z Brezjami in Marijo Pomagaj, ki jo je sam obiskal 26. januarja 1971. Za današnje slovesno somaševanje je daroval mašni plašč.

Papež Frančišek je ob darilu zapisal:
»Ob drugi stoletnici milostne podobe brezjanske Marije, pomočnice ljubega slovenskega naroda, naj bo ta mašni plašč vidno znamenje moje duhovne bližine in spomina pri evharistični daritvi v blagor vseh, ki se na Brezjah zatekajo v varstvo Odrešenikove in naše Matere. Vatikan, 24. maja 2014. Frančišek.«

Uvodni pozdrav dr. p. Roberta Bahčiča

Prenesi MP3 datoteko

Pridiga škofa, msgr. Andreja Glavana

Prenesi MP3 datoteko

Priponke

Fotografije