Novice
23. maj 2014
Večer slovenskih krščanskih izročil Večer na Brezjah se je nadaljeval ob 19. uri, ko se je v organizaciji Radia Ognjišče začel 38. večer slovenskih krščanskih izročil, povezan tudi s srečanjem poslušalcev in prijateljev Radia Ognjišče.

Številni romarji so na Brezje romali peš. In se prišli Mariji Pomagaj poklonit v baziliko. Njen ljubeči pogled jih je tokrat spremljal z glavnega oltarja. Po molitvi so milostno podobo v procesiji prenesli pred zunanji oltar, kjer je bila ob 20. uri sveta maša.

Zbrane vernike je uvodoma pozdravil rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič. Slovesno somaševanje je vodil provincial frančiškanov, p. Stane Zore.

V homiliji je povedal, da Marija Pomagaj že dve stoletji privablja ljudi. V našem vernem ljudstvu nadaljuje poslanstvo, ki ga je imela v prvi Cerkvi. Ob njej se zbiramo. Na poseben način so se ob Mariji Pomagaj zbirali tisti, ki so zaradi različnih stisk morali iz domovine. Ob pogledu na Marijo Pomagaj so bili “doma, bili so ljubljeni in sprejeti.”

P. Stane Zore je poudaril, da Jezusov učenec danes ne more in ne sme prezreti bližnjega v stiski, tako kot Marija nekoč na svatbi v Kani galilejski ni bila tiho ob stiski. Marija tudi ni bežala pred svetom. “Marija ostaja z nami, ostaja Marija Pomagaj.”

P. Zore je vernike je pozval, naj postajamo dejavni kristjani. Svetu naj prinašamo ljubezni, dobrote in usmiljenja, po čemer ljudje najbolj hrepenijo.

Po maši ob 20. uri je bila procesija z lučkami. Do maše opolnoči, pri kateri bodo somaševali letošnji srebrnomašniki, se bosta v baziliki nadaljevala molitev in petje. Po sveti maši bodo molitveno bdenje vodile različne skupine, ob peti uri zjutraj pa bo bogoslužno branje in hvalnice praznika Marije Pomagaj. Sledile bodo svete maše ob 6., 7. in 8. uri.

Vrhunec praznovanja 200-letnice Marije Pomagaj bo jutri ob 10. uri, ko bo slovesno somaševanje vseh slovenskih škofov vodil msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije.

Fotografije