Novice
23. maj 2014
Obisk številnih romarjev in predsednika republike Pri Mariji Pomagaj na Brezjah se je danes pričelo praznovanje 200-letnice milostne podobe. Prek valov Radia Ognjišče pa lahko dogajanje na Brezjah spremljate že ves dan.

Že dopoldne so se radijci oglasili v živo iz največjega slovenskega romarskega kraja. Kot so povedali v uvodu v večerno molitev, romarskega kraja ne določa papež ali škofje, ampak ga oblikujejo verniki.

Mariji Pomagaj na Brezjah verni izkazujejo ljubezen že dvesto let. Toliko je namreč stara milostna podoba, ki domuje na Brezjah.

Slovenska škofovska konferenca je lani sklenila, da se bodo slovenski verniki praznovanju 200-letnice podobe Marije Pomagaj pridružili na romanju, ki bo za vse škofije potekalo hkrati.
Zato še enkrat vse vabimo na skupno praznovanje, ki bo jutri, v soboto, 24. maja, ko v Sloveniji praznujemo Marijo Pomagaj.

Preko celega dne so romarji prihajali na Brezje. Veliko romarjev je prišlo peš, saj so se ob 20-letnici Radia Ognjišče in ob praznovanju Marije Pomagaj radijci odločili, da zavetnico radia Ognjišče počastijo tudi s peš romanjem iz štirih krajev – Vrbe, Lesc, Tržiča in Nakla. Vsaki romarski poti so dali vsebinski poudarek, z njim pa tudi molitveni namen in premagovanje napora. Peš romanje je potekalo z Brezij, od koder so avtobusi ob pol štirih popoldne odpeljali na štiri lokacije.

Pozno popoldne je Marijo Pomagaj obiskal predsednik države, g. Borut Pahor. Pozdravil je zbrane, obiskal stojnico in klekljarice, spoznal predstavnike gasilcev, sodelavce svetišča in frančiškansko družino. Po ogledu bazilike pod vodstvom gvardijana in rektorja dr. p. Roberta Bahčiča se je predsednik Pahor vpisal v knjigo gostov v Marijini kapeli. V živo se je oglasil v eter Radia Ognjišče, kjer je povedal, da je njihov zvesti poslušalec. “V Sloveniji, v naši zavesti je sestavni del istovetnosti močna katoliška tradicija. Ta je sooblikovala naš nacionalni karakter. To nima zveze s tem, da sta Cerkev in država ločeni. Ima pa povezavo z izročilom , ki ga je potrebno ohranjati. Zato sem rade volje sprejel povabilo, da obiščem prijazne in gostoljubne patre, in se z njimi pogovarjam. In se s tem kot predsednik Republike poklonim in zahvalim, da to izročilo ohranjajo.”

Fotografije