Novice
13. maj 2014
Predstavitev knjige Marija Pomagaj V dvorani frančiškanskega samostana na Brezjah so Tone Rode, direktor Družine, Jože Dežman, urednik, in dr. p. Robert Bahčič, rektor in gvardijan na Brezjah predstavili knjigo o milostni podobi Marije Pomagaj.

Program sta s pesmijo obogatila citrar Tomaž Plahutnik in baritonist Marko Kobal, povezovala pa ga je dr. Andreja Eržen, direktorica podjetja Romar d. o. o.

Tone Rode se je v imenu založbe zahvalil obema sogovornikoma za »neverjetno složno in kreativno sodelovanje«, v katerem so »združili moči in pripravili izdelek, ki je Mariji v čast, našemu narodu, ki je njej zavezan, pa v veselje in ponos.« Okoli Marije znamo stopiti skupaj in dati iz sebe najbolj pristno, kar Slovenci premoremo, je še dodal in se zahvalil oblikovalcu monografije. Dodal je, da kot izseljenski Slovenec, čigar starši so prek Vetrinja bežali v Argentino, Marijo Pomagaj doživlja tudi kot tisto, brez katere ta pot ne bi bila mogoča.

Jože Dežman je leta 1995 je začel svoje delo na Brezjah, prvi velik knjižni sad tega dela je bil brezjanski zbornik leta 2000. Novo monografijo je označil za “malo boljši priročnik za spoznavanje Brezij”.

Osrednja v knjigi je zgodba podružnične cerkvice, ki je zrasla v baziliko in slovensko Marijino narodno svetišče. Jože Dežman se je zahvalil sodelujočim avtorjem, ki so v zborniku opisali svoje videnje breške zgodbe. Vsako od poglavij predstavlja začetek raziskovanja, in, z njegovimi besedami: »Skoraj za vsa poglavja v knjigi velja, da jih bo treba napisati na novo.«

Monografija nudi pogled z različnih gledišč, saj so sodelujoči avtorji opisovali različna poglavja dvestoletne življenjske poti Marije Pomagaj na Brezjah. Ta pot jo je peljala tudi v begunstvo z Brezij v Ljubljano in na Trsat ter na evharistično praznovanje v Ljubljano in v Celje. Ob tem je urednik opozoril na pomen Brezij za Slovence doma in po svetu. Izpostavil je tudi romarsko tradicijo in votive, ki so jih romarji prinašali v zahvalo in priprošnjo. “Slovenci smo pozabili reči HVALA LEPA in tega se učimo na Brezjah,” je dejal in se zahvalil bratom frančiškanom in založbi Družina za vso pomoč pri nastajanju zbornika. Velik pečat knjigi dajejo umetniški okraski mojstrov, ki predstavljajo vrh slovenske umetnosti in so ustvarjali tudi za Brezje, za Marijo Pomagaj.

Jože Dežman je v svoji predstavitvi omenil, da je to “na nek način Vurnikova knjiga” in izrazil upanje, da se bosta Vurnikov križ in obhajilna miza vrnila na svoje mesto.

Kot je povedala dr. Erženova, je predstavitev knjige uvod v jubilejno leto in številne slovesnosti, ki se bodo zgodile. Dr. p. Robert Bahčič je predstavil dogodke, ki bodo še sledili. Podrobneje so predstavljeni na spletni strani med slovesnostmi na Brezjah v letu 2014. Dr. p. Bahčič se je zahvalil klekljaricam in klekljarjem, ki so za ta praznik podarili Mariji Pomagaj 17 tisoč ur svojega dela in ustvarili 669 čipk, s katerimi bodo okrašeni vsi oltarji v baziliki in zunanji oltar, na katerem bodo slovesno 200-letnico milostne podobe obhajali vsi slovenski škofje.

V imenu založbe Družina nas je direktor Tone Rode povabil na sedež založbe, kjer bo 22. maja zvečer sledilo nadaljevanje današnjega pogovora, in dodal, da bo knjiga za tujce prevedena tudi v angleščino.

Ob lepem uvodu v jubilejno leto je dr. Erženova na koncu novinarske konference predstavila tudi 13. številko revije Marija, glasila Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, in povabila k nakupu zbornika, ki bo naprodaj v Romarskem uradu na Brezjah.

Fotografije