Novice
08. april 2014
Arhitekt Ivan Vurnik na Brezjah zapisan z zlatimi črkami Danes se pri Mariji Pomagaj spominjamo Njenega velikega častilca in dobrotnika Brezij, arhitekta Ivana Vurnika.

“Na veliki četrtek, 8. 4. 1971 je na svojem domu v Radovljici, Partizanska pot 6, umrl arhitekt Ivan Vurnik, arhitekt v pokoju. Na bolniško posteljo je legel prve dni meseca marca. Do zadnjega ves v delu načrtov za generalno hišo uršulink v Rimu in za dodatni okras samostanskega dvorišča s kapelo sv. Frančiška na Brezjah se je zgrudil in ob pomoči svoje zveste strežnice Marjance Košir legel v posteljo, iz katere ni več vstal. V pomoč pri strežbi so bile šolske sestre radovljiške,” so v Poročilih zapisali frančiškani.

Ivan Vurnik se je rodil 1. junija 1884 v radovljiški kamnoseški družini, ki je resnično globoko povezana z Brezjami. Janez Vurnik, kamnosek iz Radovljice, je izdelal rezbarski del glavnih vrat, prvo prižnico, glavni oltar, obhajilno mizo, stranska oltarja in nekdanji oltar v kapelici Marije Pomagaj. Po njegovem načrtu so bile narejene spovednice in cerkvene klopi, orglarska omara in ograje na koru, slavoloki in šotor za kronanje milostne podobe leta 1907.

Današnjo zunanjo podobo bazilike je najbolj zaznamoval prav arhitekt Ivan Vurnik. Ob 30-letnici evharističnega kongresa je prenovil fasado cerkve in notranjost kapelice Marije Pomagaj. Dve leti pozneje, leta 1967, je samostanski atrij obogatil s kapelico sv. Frančiška Asiškega v slogu planinske koče. Njegovo delo so tudi mozaiki v atriju – iz sončne pesmi sv. Frančiška Asiškega je izbral misli, ki so se mu zdele najpomembnejše in jih dal vklesati v sedem marmornatih plošč pod okni samostana v atriju okrog kapele.

Prva ideja za brezjanske mozaike se je utrnila dr. Kimovcu, ki je bil Vurnikov dober prijatelj in tudi duhovni oče sester v Repnjah. Po njegovi zamisli, da bi okrasili podobo cerkve, v kateri domuje Marija Pomagaj, je arhitekt Vurnik začel pripravljati načrte.

Pokojni arhitekt Ivan Vurnik velja za enega največjih dobrotnikov brezjanske cerkve. Vse skrbno izdelane načrte, vse svoje delo v osnutkih in detajlih, je podaril cerkvi. »Gospodar življenja, Stvarnik in Odrešenik, ki ga je obdaril z bogatimi talenti in jih je pokojni umetnik tudi njemu v čast uporabljal, naj mu bo bogati plačnik in Marija, ki ga je varno vodila skozi življenje in jo je z deli in molitvijo slavil, naj ga pridruži v krog svojih častilcev v slavi,« so mu v slovo zapisali bratje frančiškani.

Fotografije