Novice
13. marec 2014
Obletnica izvolitve papeža Frančiška Ob sliki in besedi smo se z dr. p. Robertom Bahčičem spomnili najpomembnejših trenutkov za Cerkev v letu 2013.

13. marca 2014 je preteklo leto dni od izvolitve papeža Frančiška. Čas od odstopa papeža Benedikta XVI. do izvolitve papeža Frančiška je predstavil dr. p. Robert Bahčič, ki je v Rimu, na generalni frančiškanski kuriji preživel sedem let in avgusta 2013 prevzel vodenje Frančiškanskega samostana Brezje ter Slovenskega Marijinega narodnega svetišča. V sliki in besedi je prikazal dogodke, ki so sledili od nepričakovanega odstopa Benedikta XVI. s petrinske službe, čas priprav na konklave ter dneva, ko se je iz dimnika Sikstinske kapele pokazal bel dim in naznanil izvolitev kardinala Jorge Maria Bergoglia za 265. Petrovega naslednika.
P. Robert nam je kot udeleženec dogodkov, ki so v številnih ozirih predstavljali novost v zgodovini Rimskokatoliške cerkve, s fotografijo, video posnetki ter različnimi dokumenti predstavil čas, ko je pozornost vsega sveta bila usmerjena v Vatikan.
Ob odstopu Benedikta XVI. so se številni spraševali o pravilnosti in primernosti takšnega dejanja, a njegove besede, izrečene na zadnji splošni avdienci, 27. februarja 2013, so pričale o modrosti svetega očeta: «Gospod me kliče, naj se vzpnem na goro, da se še bolj posvetim molitvi in premišljevanju. A to ne pomeni, da zapuščam Cerkev, ravno nasprotno. Če me Gospod tega prosi, je ravno zato, da bi ji lahko služil z enako odločnostjo in z isto ljubeznijo, kot sem to poskušal do sedaj, a na način, ki je primernejši mojim letom in mojim močem.«
Slovo papeža Benedikta XVI. iz Vatikana in njegov odhod v Castel Gandolfo je bil izredno ganljiv tako kot tudi dogodki, ki so sledili. Odhod kardinalov v Sikstinsko kapelo, konklave ter izvolitev novega papeža je na trgu svetega Petra v molitvi in pesmi spremljala množica ljudi, ob belem dimu, ki je 13. marca ob 19.06 naznanil novega papeža, pa je trg preplavil val navdušenja. Z vzkliki Naj živi papež! so pričakali novico o izvolitvi kardinala Jorge Maria Bergoglia za novega papeža, ki si je nadel ime Frančišek.
»Frančišek je človek miru. In tako je v moje srce prišlo ime: Frančišek Asiški: človek uboštva, miru, človek, ki ljubi in varuje stvarstvo« so bile besede, ki jih je papež Frančišek povedal tri dni po izvolitvi, 16. marca 2013 in s tem prekinil ugibanja o izvoru imena.
Frančišek je s prvimi besedami in gestami prekinil dosedanje vzorce in navade ter nakazal tudi na svoj program evangeljske preprostosti in ponižnosti. Po enem letu njegovega pontifikata lahko zatrdimo, da so prelomni dogodki bili delo Svetega Duha.

Fotografije