Novice
25. februar 2014
Blagoslov bolniške sobe in defibrilatorja Danes popoldne smo na Brezjah blagoslovili sobo sv. Janeza Krstnika, namenjeno za laično prvo pomoč, in avtomatski defibrilator, ki ga je podarila tovarna zdravil Krka.

Dogodek smo pričeli s sveto mašo v Baziliki Marije Pomagaj. Somaševanje je vodil provincial Slovenske frančiškanske province, p. Stane Zore. V homiliji je izpostavil, da živimo v svetu, v katerem je gonilna sila tekmovalnost. Miselnost, da moram biti boljši, pa nujno vodi do razočaranja. V miselnosti, da moram biti boljši, so vsi poraženci. Dokler podlegamo takemu razmišljanju, ne moremo graditi občestva. Bog ni nikogar ustvaril zato, da bi premagal drugega, ampak da bi vsi skupaj gradili občestvo, da bi sodelovali.

Prav s sodelovanjem je nastal konkreten sad – bolniška soba, ki jo bomo blagoslovili, je še dejal p. Stane Zore. Vse, ki bodo prihajali v to sobo po pomoč, in tudi tiste, ki bodo nudili pomoč, je izročil v varstvo Mariji Pomagaj.

Po maši je sledil blagoslov prostora – sobe svetega Janeza Krstnika.

»Dragi prijatelji Narodnega svetišča Marije Pomagaj, spoštovani gostje, prisrčen pozdrav vsem v imenu Malteškega reda Slovenije in Malteške pomoči Slovenije. Posebej pozdravljam župana Občine Radovljica, gospoda Cirila Globočnika, gvardijana in rektorja Frančiškanskega samostana, dr. p. Roberta Bahčiča ter predsednika uprave in generalnega direktorja farmacevtske družbe Krka, gospoda Jožeta Colariča.«

Tako je zbrane pozdravil dr. Peter Vencelj, predsednik Slovenskega društva Suverenega malteškega viteškega reda. Kot je povedal, je jeseni leta 2013 predsednik društva Malteška pomoč Slovenije in hospitalier Malteškega reda Slovenije, prim. dr. Matija Cevc predlagal, da bi postavili defibrilacijsko točko na Brezjah. Projekt je bil izpeljan ob pomoči Krke, frančiškanskega samostana, Krajevne skupnosti in drugih brezjanskih društev, Občine Radovljica, prostovoljcev z Brezij ter članov Malteške pomoči in Malteškega reda Slovenije. Vsi so po svojih močeh prispevali, da smo danes lahko blagoslovili prostor in pripomočke za pomoč ljudem v stiski.

»Brez velikih besed smo vsi skupaj stopili na pot proti cilju, ki ga predstavlja laična prva pomoč na tako pomembnem kraju. Prisrčna hvala vsem tudi za prijateljsko sodelovanje in Bog vam povrni!«

Priponke

Fotografije