Novice
15. februar 2014
Prva pomoč V Gasilskem domu na Brezjah je o prvi pomoči predaval Matic Avsec. Predavanju smo prisluhnili predstavniki PGD Brezje, Romarskega urada, Malteške pomoči in frančiškanov.

Kot je povedal predavatelj, je znanje nudenja prve pomoči v vsakdanjem življenju pomembno. Če na kraju dogodka izvedemo nekatere pomembnejše ukrepe še pred prihodom nujne medicinske pomoči, sočloveku s tem morda rešimo življenje. Zgolj klic na 112 in čakanje na prihod ekipe nujne medicinske pomoči lahko pomeni smrt, je povedal predavatelj.

Okoliščine nenadnih nesrečnih dogodkov, posebno takih, kjer je ogroženo človekovo zdravje ali življenje, sprožajo stres in strah, ki sta zaradi neznanja še večja. Svoje znanje prve pomoči smo obnovili, da bi ob velikih romanjih, ko se na Brezjah zbere nekaj tisoč romarjev, lahko pomagali ob najhujših nesrečah.

Takrat je pomembno, da k ponesrečencu takoj pristopimo in preverimo odzivnost. Če je nezavesten, preverimo dihanje. Če ne diha, začnemo z ročno masažo srca. S takojšnjim in pravilnim nudenjem prve pomoči bomo morda komu rešili življenje.

Po novem pa bo ob Slovenskem Marijinem narodnem svetišču na Brezjah nameščena naprava, ki rešuje življenje in se imenuje polavtomatski defibrilator.

Kako pomagamo z defibrilatorjem? Ko nekdo doživi nenaden srčni zastoj, njegov, sicer reden srčni ritem postane aritmičen. Z vsako minuto, ko srce ne bije, se možnosti za preživetje zmanjšajo za 10%. Redki preživijo po 10 minutah brez defibrilacije. Defibrilacija, ki jo sproži ta naprava, je edini ukrep, ki dokazano povrne normalni srčni ritem.

Defibrilator bo nameščen na zunanji steni sobe za nudenje pomoči, imenovane Soba svetega Janeza Krstnika (v neposredni bližini Romarskega urada). Naprava je zelo enostavna za uporabo, znanih je precej primerov, ko so njim rešili življenje ljudje brez usposabljanja. Glasovni napotki jasno in enostavno vodijo skozi postopek reševanja.

Naj bo tudi ta pridobitev v službi pomoči bližnjemu in ohranjanja Božjega daru – življenja.

Fotografije