Novice
11. februar 2014
Lurška Mati Božja – svetovni dan bolnikov Osrednja slovesnost je potekala v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču ob 10. uri, ko je slovesno somaševanje vodil upokojeni škof Metod Pirih.

Zbrane vernike je najprej nagovoril rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič. Pozdravil je romarje pri Mariji Pomagaj, ki je Mati vseh bolnih in trpečih in pri kateri vedno najdemo svoj dom.

V homiliji je škof Pirih povzel prošnje zbranih, naj nas usmiljeni Bog na Marijino priprošnjo ozdravi dušnih in telesnih bolezni. Spomnil je, kako nas Božja beseda Svetem pismu opozarja, naj bomo pripravljeni na preizkušnje. Bog nam trpljenja in bolezni ni odvzel, preizkušnje so povezane z našim življenjem.

Škof je spregovoril tudi o svoji izkušnji bolezni. Prav v bolezni se razodeva prava resnica o človeku. Zdravje je velik Božji dar, a bolezen je tista, ki nam razodene, da zdravje ni nekaj samoumevnega.
Ko zdravje peša, se zavemo, da zdravja in življenja nimamo v svoji oblasti, ampak je to dar. Dar, ki nas opominja in zavezuje, da življenje spoštujemo, varujemo in branimo. Za kristjane je nesprejemljivo, da bi ga uničili – ali pred rojstvom ali pred smrtjo. Tudi prizadeto življenje in takšno, ki je zaznamovano z neozdravljivo boleznijo, je od Boga. »Gotovo je, da je zdravje velik dar, vendar pa tudi bolezen ni največja nesreča, ki lahko doleti človeka,« je še dejal škof in se zahvalil vsem, ki so svoje življenje posvetili bolnim v bolnišnicah in domovih za starejše.

Mnogi bolni in trpeči najdejo varno pribežališče v veri, ki se hrani s poslušanjem Božje besede, z osebno molitvijo in zakramenti. Poleg Jezusa v zakramentu svetega Rešnjega Telesa so danes verniki lahko prejeli tudi zakrament bolniškega maziljenja.

Ob današnjem prazniku se z velikim zaupanjem oziramo k Mariji, ki je Mati Usmiljenja in Zdravje bolnikov. Naj njeno materinsko sočutje izpod križa spremlja bolne, zdravim pa naj bo zgled, kako izkazovati pomoč in sočutje.

Zahvaljujemo se škofu Pirihu, ker dela za blagor Cerkve in je z današnjo mašno daritvijo polepšal bolezen in trpljenje marsikateremu bolniku, ki so mu svojci ali skrbniki omogočili obisk Brezij, predvsem pa številnim bolnim in trpečim, ki so spremljali neposredni prenos prek Radia Ognjišče.

Malo romanje bolnikov

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije