Novice
08. december 2014
Vera in zaupanje romarjev k Mariji Pomagaj Ob prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja smo na Brezjah obhajali 60. obletnico posvetitve Marijinega oltarja v kapeli Marije Pomagaj.

Slovesno večerno sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Sledila je predstavitev knjige pričevanj z naslovom Po Mariji podarjene milosti.
Kot je v uvodnem pozdravu povedal dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, smo se zbrali, da bi Bogu in Mariji skupaj rekli hvala in sklenili praznično leto, posvečeno 200-letnici podobe Marije Pomagaj na Brezjah.
Škof Jamnik je v homiliji povedal, da smo zbrani pri Mariji, ki nas vodi k središču naše vere, k Jezusu. Nocojšnja prireditev naj nas v adventnem času potrdi v zavesti, da nas Bog neskončno ljubi in Marija vodi k svojemu Sinu, Jezusu Kristusu.
Škof je poudaril, da je obletnica posvetitve lepa priložnost, da posvetimo pozornost oltarju, h kateremu moramo pristopiti, da smo blizu Bogu. Na posvetitev spominja latinski napis na oltarju, ki se v prevodu glasi: »Premili Kraljici krasni oltar posvetil Anton Ljubljanski Ribič«.
»Lepe stvari: oltar, okvir, Marijina podoba – vse to nam kaže pot k Bogu.« Kot je dejal škof, je to naše okno v večnost. Ne tako, da bežimo pred odgovornostmi tega sveta, ki je naša priložnost, ampak da smo zazrti v Boga in odkrivamo Božje v vsakem človeku. Simboliko oltarja, ki je središče cerkve, je škof Jamnik prenesel na notranji oltar našega srca. Ta naj bo središče, kjer se darujem za drugega. Moč za to darovanje mi daje povezanost z Jezusom, z Marijo in sveto evharistijo.
Kot je povedal škof Jamnik, je zanj od malih nog edino romanje – romanje na Brezje. K Mariji Pomagaj je romal z družino kot otrok, kasneje kot mladostnik, med študijem bogoslovja … In roma še danes. Škof je povedal, da ima vsak od nocoj zbranih svojo življenjsko zgodbo, kako smo v odločilnih trenutkih svojega življenja tu, pri Mariji Pomagaj, izkusili bližino Boga. Vsem je zaželel, da bi bilo tako tudi v prihodnje.
Po sveti maši smo slišali nekatere izmed zbranih zgodb, ki so znamenje vere in upanja. Sprehodili smo se skozi zgodovino Brezij; o njej nam je spregovorila dr. Andreja Eržen Firšt, direktorica Romarskega urada. Zapise milostnih dogodkov je pri Marijinem oltarju bral Jure Sešek.
Dr. Eržen Firštova je k besedi povabila dr. p. Roberta Bahčiča, ki je pričel z zbiranjem pričevanj in ves čas bdel nad njim. Povedal je, da je pred 17-imi meseci, ko je prišel na Brezje, dejal, da prihaja na svet kraj. Danes lahko to potrdi. Dodal je, da zdaj milosti, ki nam jih Bog daje po Mariji, delimo z drugimi. Kot je povedal, so zapisane zgodbe Božja in narodova zgodovina.
»Naj Marija Pomagaj še naprej prosi za vsakogar izmed nas,« je večerno prireditev zaključil rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Robert Bahčič.
Besede nastopajočih so spremljale melodije Slovenskega citrarskega kvarteta, ki je glasbeno obogatil večer. Najlepše pa so se prošnje vseh, ki so bili nocoj pri Mariji Pomagaj, zlile v pesem: Marija, pomagaj!

Fotografije