Novice
25. december 2014
Papeževo božično voščilo »Dragi bratje in sestre, blagoslovljen Božič! Jezus, Božji Sin, Zveličar sveta, se nam je rodil. Rodil se je v Betlehemu iz Device in izpolnil starodavne prerokbe. Devici je ime Marija, njenemu ženinu pa Jožef.«

Preprosti ljudje, polni upanja v Božjo dobroto, sprejmejo Jezusa in ga prepoznajo. Tako je Sveti Duh razsvetlil betlehemske pastirje, ki so pritekli k votlini in počastili Dete. Potem je Duh vodil priletna, ponižna Simeona in Ano v jeruzalemski tempelj, da sta v Jezusu prepoznala Mesija. »Moje oči so videle tvoje zveličanje,« vzklikne Simeon, »zveličanje, ki ga je Bog pripravil vsem ljudstvom« (Lk 2,30).

Da, bratje, Jezus je zveličanje za vsakega človeka in za vsako ljudstvo!

Njega, Zveličarja sveta, prosim, naj varuje naše brate in sestre v Iraku in Siriji, ki že predolgo trpijo zaradi posledic spora, ki poteka, in skupaj s pripadniki drugih narodnih in verskih skupin trpijo kruto preganjanje. Naj jim Božič prinese upanje, pa tudi številnim izgnancem, pregnancem in beguncem, otrokom, odraslim in ostarelim, iz tistih dežel in iz vsega sveta. Naj se brezbrižnost spremeni v bližino in zavračanje v gostoljubnost, da bodo preizkušani lahko dobili potrebno humanitarno pomoč, da bodo lahko preživeli hudo zimo, se vrnili v svoje dežele in živeli z dostojanstvom. Naj Gospod odpre srca za zaupanje in da svoj mir vsemu Bližnjemu vzhodu, začenši z deželo, ki jo je blagoslovil s svojim rojstvom, in podpira napore tistih, ki se dejavno zavzemajo za dialog med Izraelci in Palestinci.

Jezus, Zveličar sveta, varuj tiste, ki trpijo v Ukrajini in nakloni tej ljubljeni deželi, da bo presegla napetosti, premagala sovraštvo in nasilje in stopila na novo pot bratstva in sprave.

Kristus Zveličar, daj mir Nigeriji, kjer se preliva kri in je preveč ljudi po krivici odtrganih od najdražjih, zajetih kot talci ali pobitih. Molim za mir tudi po drugih delih afriške celine. Posebej mislim na Libijo, Južni Sudan, Centralnoafriško republiko in na več pokrajin Demokratične republike Kongo. In prosim vse, ki nosijo politično odgovornost, da se z dialogom zavzamejo za preseganje nasprotij in gradnjo trajnega bratskega sožitja.

Jezus, reši otroke: preveč je med njimi žrtev nasilja, trgovine z ljudmi, prisiljenih biti vojaki. Toliko zlorabljenih otrok je. Daj tolažbo družinam prejšnji teden pobitih otrok v Pakistanu. Bodi blizu tistim, ki trpijo zaradi bolezni, zlasti žrtvam epidemije ebole, še posebej v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji.

Medtem ko se iz srca zahvaljujem vsem, ki se pogumno trudijo za pomoč bolnikom in njihovim svojcem, ponovno močno pozivam, naj se jim zagotovi potrebna podpora in terapija.

Dete Jezus, z mislimi sem pri vseh otrocih, ki so bili danes ubiti ali so z njimi grdo ravnali, bodisi pri tistih, ki so, še preden so zagledali luč sveta, bili prikrajšani za velikodušno ljubezen svojih staršev in pokopani v sebičnosti kulture, ki ne mara življenja, kakor tudi pri tistih razseljenih otrocih zaradi vojn ali preganjanj, zlorabljenih in izkoriščenih pred našimi očmi ter pred našo vpleteno tišino, pri pobitih otrocih zaradi bombardiranja, tudi tam, kjer je bil rojen Božji Sin. Še danes njihova zamolkla tišina vpije pod mečem številnih Herodov. Nad njihovo krvjo je danes senca sodobnih Herodov.

Resnično za ta Božič teče toliko solza skupaj s solzami Deteta Jezusa.

Dragi bratje in sestre, naj Sveti Duh danes razsvetli naša srca, da bomo v Detetu Jezusu, rojenem v Betlehemu iz Device Marije, lahko prepoznali zveličanje, ki je dano od Boga vsakemu od nas, vsakemu človeku in vsem ljudstvom zemlje. Kristusovo moč, ki je osvoboditev in služenje, naj občutijo tolikera srca, ki trpijo zaradi vojn, preganjanja in sužnosti. Naj ta Božja moč s svojo blagostjo odvzame trdoto iz srca tolikih ljudi, ki so potopljeni v posvetnost in brezbrižnost. Naj njegova odrešilna sila spremeni orožje v pluge, rušenje v ustvarjalnost, sovraštvo v ljubezen in nežnost. Tako bomo lahko z veseljem rekli: »Naše oči so videle tvoje zveličanje.«

S temi mislimi: Blagoslovljen Božič vsem!

Fotografije