Novice
21. december 2014
Luč miru iz Betlehema na Brezjah Na četrto adventno nedeljo so radovljiški skavti tudi na Brezje prinesli Luč miru iz Betlehema.

Poslanica letošnje Luči miru iz Betlehema se glasi:
»Hvala, Prijatelj.
Dobil sem Tvoj dar.
Prižgal si ga v Betlehemu
in poskrbel,
da je prišel do mene.
Sprašujem se, zakaj sem ga dobil.«

»Dobil si priložnost.
Bodi odgovoren in pusti svoj pečat.
Poskusi.
Koliko ti je mar?«

Začetek projekta Luč miru iz Betlehema sega v leto 1986. Na avstrijski televiziji ORF, natančneje v njenem studiu v Linzu, v oddaji Luč v temi, namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je bila oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema prižgal v votlini Jezusovega rojstva otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal.
Pobudniki akcije si takrat verjetno niso zamišljali, da bo v nekaj letih akcija razširjena po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope. Plamen Luči miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom Mir je čas brez vojne. Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih.
Vsakič so plamen sprejeli tudi predstavniki države in Cerkve. Oblikoval se je značilen znak akcije in nastala je njegova himna. Prostovoljne prispevke, ki se zberejo ob deljenju plamena Luči miru iz Betlehema, vsako leto dajo v dobrodelne namene.

Luč miru iz Betlehema si lahko priskrbite tudi v Romarskem uradu na Brezjah.

Fotografije