Novice
10. december 2014
Zbirka pričevanj Po Mariji podarjene milosti je naslov zbirke pričevanj, ki je te dni izšla na Brezjah.

»V letošnjem letu smo na Brezjah praznovali 200-letnico nastanka milostne podobe Marije Pomagaj, ki jo je leta 1814 naslikal kranjski slikar Leopold Layer. Skozi vse leto so potekale različne slovesnosti, različni dogodki ter romanja in obiski z vsega sveta. Osrednja slovesnost je bila 24. maja, ko so somaševali slovenski škofje. Ob tej priložnosti smo izdali zbornik o zgodovini in nastanku romarske poti k Mariji Pomagaj na Brezjah.

Skozi vse leto pa smo zbirali in iskali najrazličnejša pričevanja o podarjenih milostih, ki so se zgodila tukaj, na Brezjah, ali pa širom sveta, kjer so se ljudje zatekali in molili k Mariji Pomagaj. Načrtno smo izbrali 200 pričevanj za 200 let nastanka milostne podobe Marije Pomagaj. Pričevanja od prvega, ki se je zgodilo 22. septembra 1863, pa vse do današnjih dni govorijo o podarjenih milostih, ki jih Bog naklanja človeku po Mariji. Vsa pričevanja so dokaz, da Bog nikoli ne obupa nad človekom, ampak mu vedno stoji ob strani in ga spremlja ter prehiteva s svojo milostjo. Bog človeku in Cerkvi daje za Mater Devico Marijo, ki svojo nalogo potrpežljivo in zvesto izpolnjuje.

Pričevanja o Mariji Pomagaj z Brezij so razdeljena v šest sklopov: Od prvih milostnih ozdravljenj do začetka druge svetovne vojne; Čudežni dogodki med drugo svetovno vojno in po njej; Pričevanja škofov, duhovnikov in redovnic; Novejša pričevanja romarjev pri Mariji Pomagaj; Milostne podobe Marije Pomagaj v svetu; Pričevanje o Mariji Pomagaj preko umetnosti.

Z izdajo zbirke pričevanj tako zaključujemo jubilejno leto praznovanja 200-letnice milostne podobe Marije Pomagaj. Naj vsem, ki boste pričevanja prebirali, dobri Bog nakloni dodatnih 200 razlogov, da se boste po Mariji Pomagaj še bolj oklenili njenega Sina Jezusa Kristusa in še z večjim zaupanjem podali na pot evangelija in tako postajali žive priče Boga v sedanjem svetu.«

(je med drugim za Radio Vatican povedal dr. p. Robert Bahčič, gvardijan samostana in rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah)

»Največja mera zahvale za nastanek zbirke pričevanj gre rektorju Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Robertu Bahčiču, ki je od ideje do realizacije predstavljal »spiritus agens« celotnega projekta. Kljub začetni skepsi mnogih, je pred nami čudovit vir verovanja in zaupanja v Marijo Pomagaj ter dokaz njene milostne prisotnosti.«
»Ob prebiranju zapisanih pričevanj ne moremo ostati ravnodušni; koliko neverjetnih zgodb, življenjskih usod je zapisano v njih! In prav zaradi te zbirke zgodbe ne bodo šle v pozabo, ohranjene bodo naslednjim rodovom in jim pričale o zaupanju v našo skupno priprošnjico, Marijo Pomagaj.«
(dr. Andreja Eržen Firšt, direktorica Romarskega urada na Brezjah)

Datum izida in predstavitev nove knjige sovpadata s praznikom Marijinega brezmadežnega spočetja in z zaključkom praznovanja 200-letnice nastanka milostne podobe Marije Pomagaj. Zaradi velikega zanimanja knjigo že pošiljamo po vsej Sloveniji in onkraj nje. Lahko jo kupite pri nas, v Romarskem uradu na Brezjah, ali pa nas pokličete in jo naročite na telefonski številki 04 537 07 00.

Fotografije