Novice
28. november 2014
Dvajsetletnica Radia Ognjišče Pri deseti sveti maši, ki jo je v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču ob somaševanju številnih duhovnikov daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, OFM, smo se zahvalili za Radio Ognjišče.

Kot je v pridigi dejal g. nadškof, danes skupaj praznujemo dvajsetletni jubilej pri Mariji Pomagaj. Vendar se je ideja zanj rodila že precej prej kot pred dvema desetletjema. Potem so bili potrebni: »pogum, vztrajnost in veliko dela ter ves Božji blagoslov, da je Radio Ognjišče spregovoril v slovenski prostor.«
G. nadškof je izpostavil, da pri radijcih občuduje skromnost in zavest, da potrebujemo učenje, da postanemo taki mojstri, kot so radijci danes. Zaželel jim je, naj njihova prizadevanja še naprej spremlja Božji blagoslov.
Nadškof Zore je izrazil zahvalo Slovenske Cerkve. Kot je povedal, se želi zahvaliti vsem skupaj in vsakomur posebej. »Ob tej hvaležnosti pa moramo slišati tudi Jezusove besede: Moje besede pa ne bodo prešle. Radio govori besede, prihaja med nas. Zanj je pomembno, da vse svoje sporočilo gradi na Jezusovih besedah, na njegovem evangeliju, na njegovem življenjskem zgledu.«
Zato je g. nadškof radijcem zaželel: »Bodite posredovalci Jezusovih besed, ki ne bodo prešle. Bodite posredovalci tega sporočila tudi tako, da boste sami delali dobro, da vaše krščansko srce ne bo trdo, ampak da boste živeli z ljudmi in čutili z ljudmi.«
Tik pred sveto mašo so po valovih Radia Ognjišče prenesli tudi besede rektorja svetišča, dr. p. Roberta Bahčiča: »Iskrene čestitke ob dvajsetletnici, Marija Pomagaj je vaša sozavetnica in tu ste vedno dobrodošli.« O povezanosti Radia in svetišča pa je dejal: »Seveda bomo ostali povezani, saj je Marija Pomagaj naša Mati!«
Radio Ognjišče je leta 1993 ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče, njegov direktor je msgr. Franc Bole, urednik pa msgr. Franci Trstenjak.
»Dvajset let je kar opazna doba, čeprav gre zdaj čas bolj hitro, kot je šel včasih,« je dejal msgr. Franc Bole. Ob tem je posebej izpostavil velike težave, povezane s pridobivanjem dovoljenj za frekvence, prav oddajniška mreža je namreč osnovni pogoj za delovanje radija.
»Čeprav smo imeli načrte, kje in kako bomo nastopili, si nismo mogli privoščiti nakupa radijske tehnike ali opremljati radijskih studiev preden bi dobili v roke dovoljenje za oddajanje in frekvence. Ko smo dobili frekvence, smo imeli samo eno leto časa, da začnemo oddajati, sicer bi nam frekvence propadle. S tem je bilo povezanih veliko vprašanj, kot na primer lokacija, ljudje, ki bi bili sposobni in imeli veselje, da se posvetijo temu delu,” je povedal msgr. Bole.
Prepričan je, da uspehu botruje Božja Previdnost. V to je še posebej prepričan ob pogledu na vse do sedaj prehojene korake, na izbor požrtvovalnih, iznajdljivih in delu predanih sodelavcev, ki v veliki večini temu delu ostajajo predani tudi po dveh desetletjih.
5. junija leta 1994 je začel iz koprskega studia oddajati Radio Ognjišče. Že naslednji dan je prostore studia blagoslovil koprski škof Metod Pirih. Ob tem je radijskim sodelavcem zaželel: »Trudite se, da boste vedno in tesno povezani s Kristusom in njegovo Cerkvijo. Saj to pomeni, da se boste vedno trudili, da boste dali od sebe vse, kar boste zmogli in hkrati ponižno prosili za božji blagoslov.«
Prvi dan neprekinjenega 24-urnega oddajanja iz ljubljanskega studia v kletnih prostorih Zavoda svetega Stanislava pa praznujemo kot rojstni dan Radia Ognjišče. Glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak je ob mejnikih na dvajsetletni življenjski poti omenil tudi oddajanje 24-urnega programa prek spleta, oddajanje programa prek satelita in popolno prenovo glavnega studia v Ljubljani. Namen Radia Ognjišče je bil prinašati poslušalcem evangelij, veselo oznanilo. »Od tega osnovnega namena se nismo nikoli oddaljili, nasprotno, vedno bolj široko je naše evangelizacijsko delo,« je pojasnil msgr. Trstenjak. Drugi namen je po njegovih besedah širjenje domovinskega ponosa. »Radijci smo ponosni Slovenke in Slovenci, kar pa se pozna pri podajanju besed v eter. Česar polno je srce, to usta govore! Tega ni mogoče skriti, še manj prekriti. Ponosni smo na to, da smo slovenska radijska postaja, v kateri ima 70 odstotkov prostora slovenska glasba.« (izjave so povzete po spletni strani Radia Ognjišče)
Baziliko Marije Pomagaj na Brezjah so ob prazniku napolnili romarji. Na božjo pot se je marsikdo kljub turobnemu vremenu podal peš, romarske prošnje in zahvale pa so bile poleg osebnih namenov posvečene novemu nadškofu in Radiu Ognjišče. K praznični sveti maši so radijci vabili prek radijskih valov in temu so se odzvali številni poslušalci. Tako je bila Bazilika res polna do zadnjega kotička. Verniki pa niso prišli le k sveti maši, ampak so se po njej zadržali tudi na trgu pred Baziliko, kjer so si segli v roko in rekli besedo ali dve.

Nagovor msgr. Franceta Boleta

Prenesi MP3 datoteko

Homilija nadskofa Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Pozdrav dr. p. Roberta Bahcica

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije