Novice
23. november 2014
Veselite se v Gospodu Na praznik Kristusa, kralja vesoljstva je v ljubljanski stolnici potekala slovesnost škofovskega posvečenja ljubljanskega nadškofa metropolita, msgr. Stanislava Zoreta OFM.

Pred posvečenjem in umestitvijo v ljubljanski stolnici se je p. Stanislav Zore v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v bogoslužni slovesnosti poslovil od svojih sobratov. Na slovesnost so bili povabljeni frančiškani iz Slovenske province svetega Križa, kapucine, minorite, redovnice, ki črpajo iz karizme Frančiška in Klare Asiške, člane Frančiškovega svetnega reda ter vernike frančiškanskih župnij.
V slovesnosti so se frančiškani svojemu nekdanjemu provincialu zahvalili za njegovo vodenje v preteklih letih.
Besedno bogoslužje je bilo sestavljeno z berili iz spisov Tomaža Čelanskega in Pavlovega pisma Filipljanom, ki jih zaznamuje geslo, ki si ga je novi nadškof izbral za svoje geslo: „Veselite se v Gospodu!“. Po blagoslovu pektorala – naprsnega križa, ki ga je p. Stanislavu izročil novi frančiškanski provincial, p. Marjan Čuden, so sobratje frančiškani vsak posamič pristopili k novemu nadškofu in ga blagoslovili. Tesna povezanost samostanov frančiškanske province je bila prikazana z ganljivim dejanjem, ko so gvardijani slovenskih frančiškanskih samostanov p. Stanetu poklonili za vsak samostan po eno vrtnico. Združene v šopek predstavljajo globoko povezanost bratov tako doma kot tudi po svetu.
Bogoslužje je zaznamovalo evangeljsko veselje, izraženo tudi v pesmih, vse skupaj je slovo naredilo izredno ganljivo. Po slovesnosti so v procesiji sobratje, skupaj z ostalimi udeleženci slovesnosti, p. Stanislava pospremili proti ljubljanski stolnici.

V stolnici je sledila slovesnost škofovskega posvečenja ljubljanskega nadškofa metropolita, msgr. Stanislava Zoreta OFM. Škofje posvečevalci so bili nuncij mons. Juliusz Janusz, novomeški škof msgr. Andrej Glavan in celjski škof Stanislav Lipovšek. Slovesnosti se je udeležil tudi kardinal dr. Franc Rode, ob njem vsi slovenski škofje, predstavniki drugih verskih skupnosti ter številni sobratje redovniki in duhovniki. Na slovesnosti so bili prisotni številni predstavniki slovenske politike, med njimi tudi predsednik vlade Miro Cerar, predsednik republike Borut Pahor ter predsednik državnega zbora, Milan Brglez.
Slovesno posvečenje je vodil apostolski nuncij v Sloveniji, msgr. dr. Juliusz Janusz, ki je v nagovoru po evangeliju spregovoril o prazniku Kristusa, Kralja vesoljstva in med drugim poudaril, da “Škof mora kot pričevalec vstajenja oznanjevati evangeljsko besedo. ... Da bi škof ostal zvest besedi Resnice, mora biti človek molitve, nekdo, ki – kakor poudarja papež Frančišek – »ima pogum, da se pregovarja z Bogom v prid njegovega ljudstva«, kakor sta to delala Mojzes in Abraham. Toda papežu je najbolj pri srcu ob imenovanju škofa zagotovilo, da je kandidat pastir.”
Nagovor je apostolski nuncij zaključil s poudarkom, da prvič v petsto letih navzočnosti frančiškanov v Sloveniji eden izmed njih postaja nadškof v Ljubljani:
“Zgodovina nadškofije, ki obstaja petsto petdeset let, je prepojena z vašo navzočnostjo in pastoralno aktivnostjo. Tudi danes ste zelo blizu škofu s številnimi pomembnimi župnijami, ki jih vodijo patri frančiškani. Rad bi na kratko pojasnil bližino stolnice s provincialno hišo na Prešernovem trgu, kjer ste živeli do zdaj. Na poti od Prešernovega trga do stolnice lahko izberete enega od treh mostov, ki se stekajo in se povežejo na drugi strani brega. Morda je občasno v škofiji tako, da škofijski duhovniki izberejo en most, redovniki in redovnice drugi in končno verniki tretjega. Moje in naše želje so, da bi ta različnost poti, ki je upravičena, vodila do stolnice, do škofa, kot porok edinosti, da bi skupaj šli pod njegovim vodstvom Kristusu naproti. To je tudi želja, ki jo je papež izrazil v buli imenovanja nadškofa Zoreta, v kateri spodbuja duhovnike in vernike nadškofije, da »sprejmete tega vašega duhovnega učitelja, mu zvesto sledite in mu pomagate z deli in molitvami«.

Pred obredom posvetitve, ki je sledilo, je msgr. Vinko Vegelj zbranim prebral papeževo pismo. Nadškof posvečevalec je nato izbranemu zastavil devet vprašanj, ob katerih je ta izpovedal svojo vero in pripravljenost služiti Kristusu v zboru naslednikov apostolov ter skrbeti za oznanjevanje neokrnjenega razodetega nauka. Sledile so še litanije vseh svetnikov. Nadškof Stane Zore je v tem času v znamenje ponižnosti ležal na stopnicah. Sledilo je posvečenje, ki so ga izvedli škofje posvečevalci, skupaj z apostolskim nuncijem. Sledilo je maziljenje glave, izročitev evangeljske knjige, prstana, mitri in pastirske palice ter nato še ustoličenje novega nadškofa.
Škof si ob posvečenju izbere škofovsko geslo in škofovski grb. Stanislav Zore si je za geslo izbral svetopisemske besede “Veselite se v Gospodu”.

Ob sklepu svete maše se je novi ljubljanski nadškof Stanislav Zore najprej zahvalil Bogu in ga prosil, naj mu stoji ob strani. Zahvalil se je tudi papežu Frančišku za izkazano zaupanje, apostolskemu nunciju in škofoma soposvečevalcema: “Po polaganju vaših rok sem deležen polnosti duhovništva. Prosim vas, da me ohranjate v svojih molitvah, da bom predan in zvest služabnik večnega velikega duhovnika.”
“Dobremu Bogu v hvaležnosti izročam svoje pokojne starše. Po njiju sem začel živeti, vzgajala sta me v veri in me učila moliti. Ob njiju sem spoznaval vrednost dela in ob njiju sem se učil spoštovati človeka in stvarstvo. Sebe in svoje poslanstvo danes izročam njuni priprošnji.
Ob starših sem rasel skupaj s svojima sestrama Cirilo in Jožico ter bratom Francijem. Skupaj smo se učili vse deliti med seboj. Učili smo se živeti drug za drugega. Učili smo se v resnici biti bratje in sestre. Hvaležen sem jim, ker sem ob njih živel lepo otroštvo in ker še danes ostajamo tesno povezani med sabo. Vem, da se lahko zanesem na njihove molitve.”
Ob koncu se je nadškof zahvalil tudi vsem bolnim, ostarelim in osamljenim, “ ki iz dneva v dan pred Boga prinašate daritev svojega križa in nenehno molitev. Tudi sam bom povezan z vami v molitvi. Kadar bo le mogoče, se bom z vami združil v molitvi rožnega venca ob Radiu Ognjišče, da bomo molili drug z drugim in drug za drugega.
Vsem Vam, pomembnim in preprostim, učenim in neukim, zdravim in bolnim, starim in mladim, svetim in grešnim, vsem kličem, veselite se v Gospodu, in vašega veselja vam ne bo nihče vzel. Mir in dobro, bratje in sestre.”

Po zahvali nadškofa je sledila zahvalna pesem in blagoslov novoimenovanega ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM.

Fotografije