Novice
22. november 2014
Romanje po poti Božjega služabnika – Danijela Halasa Na dan, ko goduje sveta Ceciljia, so se pevke in pevci brezjanske bazilike, skupaj s pritrkovalci in drugimi sodelavci svetišča pod vodstvom rektorja, dr. p. Roberta Bahčiča, odpravili na romanje v Prekmurje.

22. novembra obhajamo god mučenke svete Cecilije. Rimska mučenka Cecilija predstavlja eno od značilnejših podob iz prvega obdobja krščanstva. V 15. stoletju so začeli sv. Cecilijo častiti kot zavetnico glasbe, ker je, kakor pripoveduje pasijon, na poročni slovesnosti v svojem srcu opevala Boga. Na povabilo rektorja bazilike, dr. p. Roberta Bahčiča, smo se pevci in pevke, pritrkovalci in drugi sodelavci Slovenskega Marijinega svetišča, odpravili v Prekmurje, na romanje po poti mučenca, duhovnika Danijela Halasa.

Danijel Halas je bil rojen 24. junija 1908 v Črensovcih. Po gimnaziji v Murski Soboti in v Ljubljani je vstopil v mariborsko bogoslovje. Leta 1933 je bil v mariborski stolnici posvečen za duhovnika, novo mašo je daroval 16. julija 1933, v župnijski cerkvi v Črensovcih. Nekaj mesecev je deloval kot kaplan v Ljutomeru, nato ga je škof Tomažič poslal v Lendavo. V dvojezični župniji je zavzeto deloval med Slovenci in Madžari, leta 1938 je postal župnik v Veliki Polani. Bil je goreč dušni pastir, odličen katehet, zavzet širitelj čaščenja Jezusovega srca, izreden častilec Matere Božje. Zaradi svojega delovanja je imel številne sovražnike; 16. marca 1945, ko se je vračal iz Lendave, so ga na Hotizi zajeli uniformirani možje, ga ustrelili in truplo vrgli v Muro. Čez tri dni so ga našli na bregu reke Mure.

Pokopali so ga 21. marca, na pokopališču v Veliki Polani. Verniki so grob ves čas lep oskrbovali, saj so bili prepričani, da je njihov župnik svetniško živel in umrl mučeniške smrti. Leta 2002 se je začel škofijski postopek za ugotovitev mučeništva Božjega služabnika Danijela Halasa.

Na romanju smo spoznali kraje, kjer je deloval in živel župnik Danijel Halas: cerkev Srca Jezusovega v Veliki Polani, kjer je služboval Halas in kjer se nahaja njegov grob. V Hotizi smo se podali po križevem potu, ki predstavlja zadnjo pot mučenca Halasa, od njegovega zajetja do mučeniške smrti v reki Muri. V bistvu je v tem delu Prekmurja ni vasi, ki ni tako ali drugače zaznamovana s Halasom. Ob tem pa je celotno območje polno zanimivih cerkva in bogate zgodovine, od zgodnjega krščanstva na naših tleh dalje.
Med pomembna romarska središča zagotovo sodi Marijina Božja pot Turnišče, kjer se nahaja cerkev Marija na püstini ali pod logom. Za zanimivo predstavitev stare in nove cerkve se lahko zahvalimo župniku, g. Robertu Brestu.

Za zaključek zanimivega dne smo si ogledali še cerkev svete trojice v Odrancih, kjer deluje g. Lojze Kozar ml., nečak pomembnega prekmurskega duhovnika in pisatelja, Lojzeta Kozarja.

Fotografije