Novice
11. november 2014
Obnova vodnjaka s kipom Marije Pomočnice V parku nad trgom pred baziliko so danes namestili obnovljeni vodnjak s kipom Marije Pomočnice.

V času med obema svetovnima vojnama je Zveza bojevnikov na prostoru pred baziliko načrtovala vrt spomenikov, do katerega realizacije pa ni prišlo zaradi začetka druge svetovne vojne. Ob petnajstletnici romanj na Brezje so v Zvezi bojevnikov leta 1937 napovedali:
“Na prostoru pred cerkvijo naj bi nastal velik park, v katerem bodo spomeniki zaslužnih mož in Marijinih častilcev. ... Spomenik naj bo priča kasnejšim rodovom o velikih žrtvah, ki jih je prenesel slovenski narod za svojo svobodo, dasi se je bojeval za tujo korist. Nekje v parku se bo dvigal steber, iz katerega bo vrela voda kot simbol vrelca ljubezni Marijinega srca. Na vrhu stebra bo kip Marije Pomočnice. Načrti so izgotovljeni po šoli našega svetovnega mojstra arh. prof. Plečnika, ki je poveril izdelavo osnutkov arhitektu Valentinčiču. ...”

Od načrtovanega vrta je bil izdelan samo vodnjak s stebrom in kipom Marije Pomočnice.
Ob stoletnici začetka prve svetovne vojne so mojstri vodnjak zaščitili ter obnovili in tako ponovno krasi park nad trgom pred baziliko.

Fotografije