Novice
04. oktober 2014
Nadškofija Ljubljana ima novega nadškofa Papež Frančišek je na dan, ko praznujemo god svetega Frančiška Asiškega imenoval novega ljubljanskega nadškofa, provincialnega ministra frančiškanov, p. Staneta Zoreta.

Izredno veseli in ponosni smo, da je papež Frančišek za vodjo ljubljanske nadškofije izbral Frančiškovega brata in ga imenoval ravno na dan, ko v vseh cerkvah, kjer delujejo Frančiškovi redovi, slavimo njegov god. Provincialni minister, p. Stane Zore, je pismo ob prazniku svetega Frančiška naslovil z »V službi Bogu in ljudem« in v njem med drugim zapisal: Naše sposobnosti in talenti niso več sredstvo, s katerim bi druge obvladali ali jih celo premagali, ampak postanejo povabilo, da se drugim približamo in jim služimo s tem, kar smo in kar znamo.
Stanislav Zore (1958) je zrastel v kmečko delavski družini v Selah pri Kamniku. Oče je bil rudar v rudniku krede v Črni v Tuhinjski dolini, mama pa se je ukvarjala s štirimi otroki in s kmetijo. »Gledano z današnjimi očmi, smo takrat revno živeli. A ko se z bratom in sestrama spominjamo otroških let, vidimo, kako so bila lepa. Bila so polna veselja, igre, pa tudi dela na kmetiji.« Po gimnaziji v Kamniku je naredil noviciat in se potem vpisal na teološko fakulteto v Ljubljano. Po posvečenju je bil kaplan in sam zatrjuje, da ima dolg kaplanski staž: »Najprej se bil štiri leta kaplan v Šiški, nato sem kot pater na Brezjah bil kaplan v Mošnjah, kot pater na Sveti Gori pa kaplan v Solkanu … In to dvakrat. Zlepa nima nihče tako dolgega kaplanskega staža v provinci kot jaz«, je v intervjuju za oktobrsko revijo Ognjišče povedal p. Stane.
P. Stane je do sedaj opravljal že drugi mandat kot provincial slovenskih frančiškanov. Frančiškani z Brezij ter vsi sodelavci svetišča mu pri prevzemu nove funkcije želimo obilo blagoslova, naj ga spremlja varstvo Marije Pomagaj in svetega Frančiška Asiškega!

Fotografije