Novice
30. oktober 2014
Misijonarka s. Mirjam Praprotnik pri Mariji Pomagaj Dr. Francka Praprotnik, misijonarka, sestra Mirjam, jutri praznuje častitljivi jubilej, 90 let. Mariji Pomagaj se je zahvalila za milosti, ki jih je prejela v času delovanja kot misijonarka v Albaniji.

Sestra Mirjam je ena tistih Slovenk, o katerih vedo veliko na tujem, doma pa žal premalo. Rodila se je 31. oktobra 1924, v revni delavski družini v Naklem. Po maturi se je nameravala vpisati na študij medicine. Vendar ji tega komunistična oblast, kot vernemu dekletu ni dovolila. Za nekaj časa se je zaposlila. Po končanem študiju medicine leta 1960, ko je oblast ponovno dovolila vstop novih redovnic, je odhitela v Beograd k Hčeram krščanske ljubezni – sestram usmiljenkam.
Želela je med gobavce, a so jo predstojniki poslali v Peč na Kosovo, kjer je trideset let delala v dispanzerju za pljučne bolezni. Leta 1991 je morala bežati, bolnišnica v kateri je delala pa je bila uničena. Umaknila se je v Albanijo, v pristaniško mesto Drač. Tam so si sestre usmiljenke zgradile samostan. Med dvanajstimi sestrami je bila samo sestra Mirjam Slovenka, druge so bile Albanke. Sestra Mirjam je imela ob samostanu bel zabojnik in v njem lekarno, ki je bila na seznamu uradnih mestnih lekarn, le da so druge zahtevale plačilo in niso imele v priročnem skladišču še olja, testenin, sladkorja, riža, bonbonov za otroke in tople besede.
Za karitativno delo jo je Slovenska Cerkev nagradila z Odličjem sv. Cirila in Metoda, občina Naklo pa s priznanjem častne občanke, leta 2008 pa je bila nominirana za Slovenko leta.

Na Brezjah je pri oltarju Marije Pomagaj prisostvovala sveti maši, ki jo je vodil škofijski kancler v Tirani, don Henry Veldkamp, ob njem sta somaševala tudi don Korrado ter Jernej Malenk, župnik v Vavti vasi.

Sestri Mirjam Praprotnik želimo še na mnoga leta, naj jo še naprej spremlja Marijini blagoslov!

Fotografije