Novice
02. oktober 2014
Sveti angeli varuhi "Glej, angela pošiljam pred teboj, da te obvaruje na potu in te pripelje v kraj, ki sem ti ga pripravil. Pazi nanj in poslušaj njegov glas." (2 Mz 23,20.21)

Na današnji dan praznujemo god svetih angelov varuhov.
Ljudska pobožnost je na poseben način podpirala češčenje angela varuha. Že sveti Bazilij (+379) je učil, da ima vsak vernik ob strani angela kot varuha in vodnika, ki ga vodi v življenju. Ta starodavni nauk je sčasoma utrdil svoje svetopisemske temelje in bil začetek raznih oblik pobožnosti, dokler ni dobil v svetem Bernardu iz Clairvauxa (+1153) velikega učitelja in odličnega apostola pobožnosti v čast angelom varuhom. Za sv. Bernarda so angeli dokaz, da nebo ne opušča ničesar, kar bi nam bilo lahko v pomoč, zato nam postavlja ob stran nebeške duhove, da bi nas varovali, poučevali in vodili. (Direktorij za ljudske pobožnosti in bogoslužje, 216).

Na dan svetih angelov varuhov so k Mariji Pomagaj priromali tudi romarji iz župnije Kostrivnica, z župnikom Viktorjem Vrataričem ter romarji iz Trsta, skupaj z upokojenim tržaškim škofom, g. Eugenijem Ravignanijem.

Fotografije