Novice
06. januar 2014
Sveti trije kralji (Gospodovo razglašenje) Danes se spominjamo, kako so se prišli trije kralji poklonit novorojenemu Detetu. V spomin na to smo že sinoči v jaslice postavili tri kralje: Gašperja, Miha in Boltežarja. Praznik Gospodovega razglašenja imenujemo tudi tretji božič, večer pred njim pa tretji sveti večer. Na Brezjah so k večerni sveti maši trije kralji prinesli darove, ki so jih zbirali za misijonske dežele.

Otroci so skupaj s p. Robertom, s. Marijo in s. Mileno domove obiskovali kot trije kralji v dveh skupinah na Brezjah in eni v Mošnjah. Obiskali so tudi Dobro Polje, Črnivec in Noše. Štirje kralji so s s. Mileno romali v Šentvid. Tam je bilo ob koncu Trikraljevske akcije škofijsko srečanje kolednikov s sveto mašo in delavnicami. Koledniki posameznih župnij so se predstavili in si izmenjali izkušnje.

Star običaj koledovanja se preko Misijonskega središča Slovenije obuja in spodbuja dvajset let. Koledniki, ki hodijo od hiše do hiše, voščijo s pesmijo in prinesejo k hiši blagoslov. Darovi, ki jih zberejo, so namenjeni misijonskim deželam. Z zbranimi sredstvi vsako leto podprejo več projektov slovenskih misijonarjev.

Sicer pa je koledovanje star poganski običaj, s katerim so naši predniki označevali obhode ob prehodu starega v novo leto (Kalendae Januariae). Krščanstvo je tem obrednim obhodom – koledovanju – dalo novo vsebino. Koledniki – trije kralji – oznanjajo veselo novico, da se je rodil odrešenik sveta, Jezus Kristus.

Koledovanje je bilo pred drugo svetovno vojno razširjeno po vsej Sloveniji. Poseben pomen so imeli koledniki v kmečkem okolju. Ker so prinašali blagoslov za letino, vsem pri hiši pa zdravje in srečo, so bili vedno dobrodošli in bogato obdarjeni.

V Sloveniji že dve desetletji z zbiranjem prispevkov za projekte slovenskih misijonarjev dajemo nov pomen koledovanju. To ni zgolj ljudski običaj, ampak dobrodelnost, ki nas poveže z našimi misijonarji in pomoči potrebnimi z vsega sveta. Koledovanje nas odpira za stisko drugega, obenem pa trije kralji, mali oznanjevalci, prinašajo oznanilo božiča tudi v tiste domove, v katerih bivajo neverni.

Fotografije