Novice
24. januar 2014
Jaslice v brezjanski baziliki Ob obisku brezjanske bazilike nas v božičnih dneh razveseli pisana svetloba iz jaslic. Letos so nam posebej blizu, saj so postavljene v domač prostor.

Od božiča do svečnice nas v baziliki pred glavnim oltrarjem pozdravlja Božje Detece v jaslicah. Brezjanski otroci so bili prvi, ki so mu zapeli pri večerni maši na sveti večer, 24. decembra. V božičnih dneh so ga s svojim petjem ali z molitvijo počastili mnogi. Tudi koledniki, ki so na praznik svetih treh kraljev prinesli predenj zbrane darove za misijonske dežele.

Jaslice ponazarjajo trenutek, ko Bog prihaja med nas – ko nam daje priložnost, da ga spoznamo in sprejmemo. Bog nam je v tem svetem trenutku učlovečenja posebej blizu. Majhen je in ubog. Ob njem je Marija, ki izžareva vdanost in milino, in Jožef, skrbni varuh. Pastirji so prvi, ki so ga prišli spoznat, pripravljeni, da pomagajo. Vse te podobe nas vabijo, da se ustavimo pred oltarjem v božičnih dneh. Otroci se zastrmijo v potoček, ki teče v jezero, ali belo čredo ovac, ki se po ozki brvi bliža Jezusovemu rojstnemu kraju. Tudi odrasli obstanemo. Ob jaslicah občutimo lepoto, ki nas prestavi v otroštvo. Jezušček nas gleda – v varnem okolju družine in naravnem zavetju korenine pod hribom.

Letošnje brezjanske jaslice so postavljali p. Jan in sodelavca Frenk in Tone. S postavljanjem so začeli po prazniku Brezmadežne. Prizor Jezusovega rojstva so postavili v gorati, alpski svet. Ponekod je uporabljeni kamen peraški tuf, značilnost teh krajev. Gorske koče – staje – poleg naravnih zavetišč nudijo streho pastirjem in drobnici. V ozadju prizorišče rojstva zaključujejo strme skale in primorsko brinje.

Jaslice so pričevanje Božje ljubezni, ki prihaja med nas. Prinašajo nam upanje in toplino – toplino lepih človeških odnosov in upanje, da Bog prihaja in ostaja z nami. Jaslice v baziliki si lahko ogledate še do svečnice (2. februar).

Fotografije